Традиції 3 квітня і прикмети дня / фото ua.depositphotos.com

Православна церква в цей день шанує преподобного Якова, єпископа і сповідника, святителя Фоми, Патріарха Константинопольського і святителя Кирила, єпископа Катанського.

У цей день наші предки молилися Фомі, щоб позбавитися від лихоманки. Кращим засобом від недуги на Русі вважалися вуглинки і пічна зола. Хворий загортав їх в тканину і прикладав до грудей. Лихоманка не могла винести цей жар і покидала тіло. 

Знахарі для лікування лихоманки зрізали волосся у хворого на потилиці, стригли нігті на руках і ногах. Все це зав'язували в тканину і закопували на перехресті. Такий ритуал повинен був заплутати лихоманку. Також недугу намагалися задобрити. Для цього пекли 12 пиріжків (за кількістю сестер-лихоманок) і відносили в ліс.

Відео дня
Народні прикмети і традиції 3 квітня / фото ua.depositphotos.com

У північних регіонах це був останній день, коли діти могли кататися на санях. Після цього сани ховали на горище. До цього часу з'являються перші бруньки у смородини, а береза вже дуже активно дає сік. Вважається, що 3 квітня у жінок дуже легкі пологи.

3 квітня відзначали день Переплута - царя водяних, бога моря і мореплавства. Навесні з пробудженням природи прокидається і водяний. Він прокидається злий і може мучити рибу в річці. Щоб задобрити духа, до річки приносили мед, чорний хліб, масло, свинину, гроші.

Прикмети погоди 3 квітня

  • Грім сьогодні - рік буде врожайним.
  • Небо на заході жовте - погода буде хорошою.
  • Хмари сині - буде тепла, але дощова погода. 
  • Якщо береза лист перед вільхою розпустила, літо буде посушливе, а якщо навпаки - дощове.

3 квітня іменини 

Іменини у Якова, Кирила, Фоми і Володимира.

Вам також може бути цікаво: