Народні звичаї 4 лютого / фото ua.depositphotos.com

Сьогодні православна церква вшановує пам'ять святого апостола Тимофія. Він був улюбленим учнем апостола Павла. Тимофій був добре освіченим, добрим і доброчесним чоловіком. Разом з Павлом він подорожував по Європі і поширював вчення Христа, виступав проти язичництва. 

У народі день називають "напівзимником", тому що половина зими вже залишилася позаду. У цей день зазвичай вирують сильні морози, які називають "тимофіївськими": "Тимофіївський мороз половину зими з собою забрав." Морози були суворіші за водохресні, але тривали всього пару днів, а потім наступала невелика відлига. 

Селяни готувалися до польових весняних робіт. Бджолярі утеплювали вулики, щоб бджоли не замерзли. Якщо бджоли дзижчали дуже тихо - значить вони не страждають від морозів, а якщо сильно гудуть - слід їм допомогти. Сни, приснилися з 3 на 4 лютого, вважаються віщими. 

Відео дня

Дівчата 4 лютого з'їжджали з гірок на санях. Та, хто далі за всіх прокотиться і не впаде, влітку збере найбільше врожаю. На Тимофія лікували грижу і болі в спині - вважалося, що вони швидко проходять.

Погодні прикмети 4 лютого

  • Якщо спітніли віконні рами - скоро потеплішає.
  • Заметіль сьогодні означає, що весь тиждень буде хуртовина.
  • Сонце опівдні здалося на небі - до ранньої весни.
  • Густий снігопад сьогодні обіцяє врожайне літо. Чим більше випаде снігу, тим більше буде зерна.
  • Візерунки на склі піднімаються вгору - до похолодання, а вбік - до відлиги.

Вам також може бути цікаво: