Обряди на Івана Купала / фото ua.depositphotos.com

7 липня в Україні відзначається Івана Купала  містичне свято, яке поєднує християнські та язичницькі звичаї. Ніч на Івана Купала вважається таємничою і повною загадок. Багато обрядів цього свята пов'язані з водою, вогнем і травами.

Івана Купала - обряди

Вода в цю ніч наділяється чудовими властивостями. Вважається, що вона дарує людям молодість, здоров'я і красу. З ранку 6 липня молодь вмивала росою обличчя і руки, щоб не було хвороб і прищів. Вмитися також можна водою з колодязя або джерела. 

Читайте такожАстрологи розповіли, як підкорити чоловіка згідно з його знаком ЗодіакуДівиці здійснювали приворот на купальську росу. Для цього росу збирали в новий посуд, з якого ніхто не пив. Після цього дівчина вставала обличчям на схід і проказувала: "В ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Заговорюю я, Божого раба (ім'я), воду з Хреста, росу з куща. Як ця роса на сонечку сохне, висихає, так нехай про мене, Божу рабу (ім'я), мій чоловік дохне і зітхає. Ключ, замок, мова. Амінь. Амінь. Амінь." Після цього росу вливали в напій і давали випити чоловікові.

Відео дня

У купальську ніч дівчата плели вінки з диких квітів і трав. Перед заходом сонця вінки пускали плисти по воді і загадували бажання. Якщо вінок поплив далеко, то дівчина вийде заміж і бажання здійсниться. Повернеться назад - бажання не збудеться. Якщо почне тонути, значить, суджений обдурить або змінить. Якщо вінок зупиниться на воді, то рік буде без турбот і проблем.

Щоб вилікувати важку і довгу хворобу, в купальську ніч проводили спеціальний обряд. Для цього ношену сорочку хворого кидали у святкове багаття для повного спалення.

Ритуали на Івана Купала / фото ua.depositphotos.com

Чи можна купатися на Івана Купала

Оскільки вода в цю дату володіє особливою силою, на Івана Купала часто проводять святкові купання. Однак вночі купатися в природній водоймі не можна. Купання в темний час доби небезпечне для життя, адже в темряві можна не розгледіти гілку або дно річки.

Друга причина криється в народних віруваннях. У купальську ніч на землю виходять всі злі духи і лісовики, і можуть потягти купаються в гущавину. Тому занурюватися в річки і озера рекомендується з ранку і до заходу сонця.

Вам також може бути цікаво: