Сьогодні - Всесвітній день психічного здоров'я / фото ua.depositphotos.com

Яке свято 10 жовтня 2020

Цього дня світ відзначає Міжнародний день каші, День шарудіння листям, Всесвітній день психічного здоров'я, Всесвітній день бездомних, День домашнього кіно, Всесвітній день боротьби проти смертної кари, Всесвітній день мігруючих птахів, Всесвітній день хоспісної та паліативної допомоги.

Читайте такожКоли Великдень у 2021 році: дата свята в УкраїніВ Україні - День працівників стандартизації та метрології, у США - День діагностики депресії, День мотогонщиків, День сили десяти, День ангельського бісквіта, День шахів, День сумочки, День «обійми барабанщика», День прикрашання торта, на Кубі - День початку боротьби за незалежність, у Вірменії - День Єревану, в Польщі - День посадки дерев, у Фінляндії - День фінської літератури, в Фіджі - День Незалежності, в Італії - качиний фестиваль, у Тайвані - свято двох десяток, в Шрі-Ланці - День Армії, у Монголії - день посадки дерев, у Таджикистані - День фалака, у В'єтнамі - День звільнення столиці, в Суринамі - день маронів.

Пам'ятні дати 10 жовтня, річниці та події

У 1865 році американець Джон Веслі Хайат запатентував більярдну кулю. Він першим створив синтетичний матеріал для заміни куль зі слонової кістки, які використовувалися до того часу. На цей винахід був оголошений Міжнародний конкурс. Хайат став його переможцем, отримавши за відкриття 10 тисяч доларів.

Відео дня
У цей день Антанта і США оголосили економічну блокаду Радянської Росії / фото Flickr

У 1919 році 10 жовтня Антанта та США оголосили економічну блокаду Радянської Росії. 

У 1932 році була урочисто відкрита ДніпроГЕС. Станція розташована в місті Запоріжжя і є найстарішою серед каскаду електростанцій на Дніпрі. На основі Дніпрогес було створено металургійний, хімічний та машинобудівний промислові комплекси. Зі спорудженням греблі, яка на 50 м підвищила рівень води у Дніпрі, відкрилося наскрізне судноплавство. 

Також у 1932 році 10 жовтня в Харківському фізико-технічному інституті вперше в СРСР була проведена ядерна реакція з розщеплення атомного ядра літію. 

У 1933 році американська компанія «Procter & Gamble» спричинила фурор – випустила в продаж перший у світі пральний синтетичний порошок. 

У 1957 році президент США Ейзенхауер був змушений попросити вибачення у міністра фінансів Гани, якого відмовилися обслужити в ресторані міста Дувр штату Делавер через колір його шкіри.

У 1990 році в Києві студенти оголосили голодування з вимогою відставки голови Ради Міністрів Віталія Масола, заборони і націоналізації майна Компартії України, права для українських солдатів служити на батьківщині, переобрання Верховної Ради на багатопартійній основі та іншого. Історія така: 2 жовтня 1990 року в Києві на Майдані Незалежності (тоді – площа Жовтневої революції) студенти розбили наметове містечко й оголосили безстрокову акцію. Більшість становила молодь із Києва, Львова та Дніпропетровська. На їх підтримку почали страйкувати студенти всіх вищих навчальних закладів столиці, а також учні технікумів, ПТУ та старшокласники. Студентські акції протесту пройшли і в обласних центрах. Тоді масові виступи студентів отримали назву Революція на граніті. Українське керівництво на чолі з Леонідом Кравчуком пішло на поступки учасникам акції, і 23 жовтня Верховна Рада УРСР прийняла рішення про скасування 6-ї статті Конституції про керівну роль Компартії, а також прийняла відставку Масола. «Революція на граніті» вважалася такою, що не має аналогів в Європі, оскільки була організована виключно силами студентства.

Яке сьогодні церковне свято

Церква вшановує пам'ять преподобного Саватія Соловецького / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 10 жовтня вшановує пам'ять преподобного Саватія Соловецького. Інші назви свята: «Саватій», «Бджільник». У цей день бджолярі закінчують всі приготування до зими та прибирають вулики.

Що сьогодні не можна робити

Вважається, що іншими справами, крім занять бджолами, не можна займатися, оскільки це – гріх. Та й усе зроблене не принесе користі. 

Прикмети на 10 жовтня     

Читайте такожВихідні у жовтні: коли та скільки відпочиватимуть українціЗ давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- гроза - зима буде недовгою, теплою і без снігу; 

- сухо й немає дощу - зима прийде пізно.

10 жовтня іменини 

Іменини у Аристарха, Гната, Петра, Марка, Віктора, Зінаїди, Каллістрата, Дмитра та Михайла. 

Вас також можуть зацікавити матеріали: