Свято День Іпатія також називають Вогнищем / www.cpv.ru

У суботу, 13 квітня, в Україні відзначається свято Іпатія Чудотворця (Вогнище). Свято взаємопов'язане з датою церковного календаря – днем вшанування пам'яті святого мученика Іпатія Гангрського. УНІАН пропонує вам згадати історію свята, традиції та обряди, а також головні приказки та прикмети.

Історія

Іпатій жив у 3-4 століттях. Він був християнським єпископом міста Гангри у Пафлагонії (район на півночі Малої Азії). Брав участь у Першому Нікейському Соборі 325 року, на якому засудили аріанську єресь.

У 326 році єпископ повертався до своєї єпархії з Константинополя. По дорозі на нього напали прихильники розкольників християнської віри. Вони скололи його тіло кілками та мечами, після чого скинули у болото. Іпатій молився за своїх вбивць до тих пір, поки жінка-аріанка не завдала йому смертельного удару каменем по голові.

Відео дня

Жителі з почестями поховали останки єпископа, а його мощі прославилися багатьма чудесами, серед яких – лікування від різних недуг і вигнання бісів.

http://shop-pobedinedug.ru

Чому День Іпатія називають Вогнищем

Свято День Іпатія відзначали ще в ті часи, коли селяни боролися з лісом за землю під ріллю. Щоб її отримати, жителі рубали частину лісу, через рік підпалювали, а вигоріле місце називали Вогнищем. Тому в цей день було заведено здійснювати відповідні ритуали.

Господарі виносили з печі жар і підпалювали ними вогнище в городі. Через очисний вогонь проносили весь інвентар, що допомагає обробляти поле. До вогнища приводили хворого. Вони вірили, що вогонь допоможе в одужанні. Попіл після багаття роздувало вітром по всьому городу, вважалось, що він допомагає уникнути грибкових захворювань у посівних культур.

Про що моляться на Іпатія Чудотворця

Православні християни намагаються мати вдома цей священний образ і молитися йому для розв'язання наступних проблем:

- можливість завагітніти, якщо відсутні які-небудь проблеми зі здоров'ям;

- вилікувати безпліддя, як медичний діагноз;

- полегшити пологи;

- уникнути сильних кровотеч;

- налагодити грудне годування;

- зменшити біль і страждання при різних хворобах;

- захистити себе від злих духів і негативного емоційного впливу;

- щоб залікувати душевні рани;

- вирішити важкі життєві ситуації.

http://shop-pobedinedug.ru

Традиції та обряди

13 квітня зростає ймовірність проникнення злого духа. З метою захисту потрібно накреслити хрести на вікнах і дверях, розкласти чортополох і не вимовляти слово «біс» і тим більше «чорт».

Жінка, яка народилася 13 квітня, зветься «вогнищанкою». У день свого народження вона повинна взяти жар з печі і віднести на поле (город) і там розвести багаття. Ці острівці вогню здатні вилікувати навіть саму важку і тривалу хворобу. Вважається, що хворого потрібно пронести над полум'ям в цей же день. Незабаром він видужає. Також через багаття проносять борону, соху та інший сільськогосподарський інвентар. Такий обряд проводять, щоб знаряддя не зламалося під час сезону і добре послужило господареві.

Приказки та прикмети

- Ті, хто народився 13 квітня, володіють даром керувати вогнем. Носити їм слід олександрит.

- Дим з труби піднімається рівно вгору - скоро буде тепло.

- Якщо вітру немає, а крізь хмари видно синій небосхил, то скоро почнеться злива.

- Весняний сніг на Іпатія забирає залишки зимового.

- Якщо зранку дощить, то літо буде непогожим, а якщо весь день стоїть ясна погода, то й літо буде таким же ясним і сонячним.

- Сонце весь день яскраве - довгий час стоятиме тепла погода.

- Якщо клен і береза виділяють сік, то незабаром потеплішає.