Духів день відзначають на 51-й день після Великодня / zagovoryma.ru

День Святого Духа або Духів день - християнське свято, присвячене Третій Іпостасі Триєдиного Бога, який щорічно відзначають у понеділок, наступного дня після Святої Трійці. За православним церковним календарем Духів день відзначають на 51-й день після Великодня, тому у 2019 році свято припадає на 17 червня. Варто зазначити, що в різних конфесіях День Святого Духа відзначають в різні дні. Наприклад, Католицька церква святкує його разом з Трійцею, тобто на 50-й день після Великодня.

Історія Дня Святого Духа

Щоб дізнатися історію виникнення Дня Святого Духа, потрібно зазирнути в Новий Завіт. У книзі Діянь святих апостолів, зокрема, розповідається про те, як у день П'ятидесятниці на апостолів зійшов Святий Дух.

Сталося все, як водиться, в Єрусалимі, а саме в Сіонській світлиці, де в той момент апостоли молилися. Раптово приміщення заповнив шум, що нагадував завивання сильного вітру, і саме в той момент на кожного з тих, хто молився, зійшов Святий дух у вигляді вогняних язиків. Після цього апостоли навчилися зцілювати хворих, пророкувати і говорити на різних мовах (всі ці дари були надані учням Христа, щоб ніщо не заважало їм ходити планетою і нести Слово Боже в різні країни).

Відео дня

Традиції в Духів День

Здавна це свято в народі вважалося іменинами Землі, трав і зелені. Саме з Дня Святого Духу починалася тиждень Русалок, і в цей день важливо було почитати всіх водних, лугових і лісових духів. Згідно з переказами, русалками стали ті, хто з різних причин пішов з життя передчасно, так і не ставши дорослими.

За народними традиціями в цей період важливо було всіляко задобрити русалок, щоб вони не заподіяли лиха живим. Приміром, на березі річок та озер для них залишали дитячий одяг, їжу та рушники.

У Духів День з повагою ставилися до дерев, джерел, освячували воду в колодязях, збирали цілющі трави, а землю намагалися нагодувати, влаштовуючи пікніки в полі.

Vedmochka.net

Що можна в Духів день

Раніше в цей день намагалися зібрати цілющі трави, адже саме в цей період вони наповнювалися надпотужною силою.

Багато хто вірив, що цього дня потрібно «нагодувати землю». Можна піти не поодинці, а веселою компанією, поїсти на природі, попити, поводити хороводи, тим самим задобривши землю.

Через змішування християнських і язичницьких традицій з'явився звичай змивати з себе гріхи колодязною водою, щоб русалки не затягли в ставок. Вважалося, що цей обряд також допомагав змити з себе всі напасті і хвороби.

Щоб уберегти себе, свою сім'ю і дім від злих сил, несуть до церкви і освячену березову гілочку, яка буде найсильнішим оберегом протягом року. Після чого багато хто йде на кладовище, де кладуть березові гілки і влаштовують трапезу. Але їжу, яка залишилася, з собою забирати не можна.

Що не можна в День Святого Духа

Вважається, що в цей день земля вагітна новим урожаєм, тому категорично заборонено працювати на землі, щоб випадково не пошкодити майбутній урожай. Всю роботу на землі краще перенести на більш сприятливий час.

Через те, що Духів день вважається великим церковним святом, багато хто вірить, що, як і на Трійцю, не можна прати, прибирати, шити. Краще приділити час відпочинку і приємним обрядам.

Це свято наповнене чарівництвом і вірою, не одну сотню років люди звертали уваги на погодні умови та зберегли безліч прикмет. Головне цього дня не зустрітися зі своїм відображенням у воді, щоб не втратити справжню любов.

Придивившись до погоди, можна передбачити, яким буде літо і врожай, а походивши босоніж по росі, наблизити своє щастя. Але і мови не могло бути про те, щоб бігти по ній, бо є ризик взагалі втекти від своєї долі.

Ворожіння у Духів день

Ворожіння з вінками в цей день були також актуальними. Тому дівчата не упускали можливості поворожити на річці. Для цього вони пускали вінок по річці:

якщо він потонув, то бути біді, і дівчина незабаром сильно захворіє;

якщо пристав до берега, то в цьому році вона вийде заміж;

якщо вінок поплив далеко, то дівчина скоро зустріне міцне і довге кохання.

Також дівчата намагалися дізнатися за допомогою ворожінь про те, з якого боку їй чекати коханого. Для цього вони кружляли в цього дня, хто в яку сторону впаде, звідти і чекати свою долю. Або ж розкидали уламки старого плуга - в яку сторону впаде, з тої і чекати їй коханого.

фото: fishka 2019

Привітання

Духов день — святой великий праздник

В этот день ликует вся земля.

Дух Святой гуляет над полями,

Каждый стебель бережно храня.

В этот праздник светлый вам желаю

Светлой, чистой, искренней любви

Пусть вас Бог от бед оберегает,

Дух Святой пусть вас благословит.

Будьте честны, ближнего любите,

Уважайте землю каждый день.

Лепесточек каждый сохраните,

Пусть вам Бог сопутствует везде.

***

Есть народная примета:

Духов день — начало лета!

Отступают холода.

Здравствуй, теплая пора.

Злые духи исчезают —

Люди травы собирают.

Знает праздник свой черед —

Вслед за троицей идет!

bipbap.ru

***

Духов день пускай всем принесет

Очень много счастья и достатка!

Пусть от бед Господь вас бережет,

Чтобы было все всегда в порядке!

Пусть подарит каждая минута

Всем благословение с небес!

Пусть душа все время верит в чудо,

Ведь так скучно жить нам без чудес!