14 серпня православні християни святкують Медовий Спас 2019 / фото УНІАН

Сьогодні, 14 серпня, православні християни святкують Медовий Спас 2019. Саме зараз соти у вулику заповнені медом і саме час збирати медовий урожай.

Існує ще одна назва свята 14 серпня – Маковія. Християни під час служіння в храмі в цей день згадують про мученицьку смерть за віру семи братів Маккавеїв. Але до свята врожаю Маккавеї відношення не мають. Просто з 14 серпня на полях починали збирати мак і пекти пироги з цією смачною начинкою.

Також 14 серпня починається черговий багатоденний піст – Успенський піст, який триватиме до 28 серпня.

Медовий спас 2019: що святити в церкві

Що святити 14 серпня, щоб бути здоровим весь рік і привернути удачу, здавна знали наші предки. Жінки напередодні свята збирали васильки і чорнобривці, освячували їх на святковій службі і потім додавали у воду при купанні. Таке зілля захищало від хвороб, а відвар чорнобривців допомагав при жовтяниці.

Читайте такожМедовий Спас 2019: дата, традиції, що категорично не можна робити в це свято

Головними продуктами, які святять у церкві на Маковія – це мак, мед і вода. Також у цей день до церкви традиційно несуть освячувати букети-обереги. Такий букет називали маковійчик. У нього входять польові трави і квіти: калина, соняшник, материнка, м'ята, буркун, колоски вівса, ласковець, полин і обов'язково макові головки.

Викидати маковійчики не можна. Навпаки, їх потрібно зберігати в будинку, бажано біля ікон, як оберіг. Навіть сьогодні свяченим маком обсипають дім і худобу, щоб зло оминало господарство десятою дорогою.

Цікаво, що в такий букет, приміром, на Житомирщині, кладуть ще моркву, качани кукурудзи, горох, квасолю і кріп. Жителі Черкащини в храми з маковійчиками не ходять, вони святять вінок із квітів і колосків зі свічкою. На Поділлі віруючі приносять до церкви снопи з трав і овочів, з якими після служби обходять будинки, двори та городи.

Ще в цей день освячують мед, корисною смакотою від бджіл щедро пригощаються, а для гостей готують пироги, вареники, пряники, а також шулики – печені коржі, які ламають і заливають медовою ситою та розтертим маком.

Спас 14 серпня ще називають Водним. Все тому, що в цей день цілющі властивості приписують і воді. В колодязі і річки кидають трошки зілля, яке перед тим посвятили у церкві.

14 серпня до церкви традиційно несуть освячувати букети-обереги / фото УНІАН

Маковія 2019: традиції і символи

У різних областях і навіть в сусідніх селах повний перелік зілля для маковійчиків відрізнявся. Втім, основа букета скрізь однакова. Наші предки приписували магічні властивості кожній рослині:

маківки – спасівки, оберіг і символ церкви.

калина – дівоче щастя,

соняшник – сонце і тепло,

рута і нагідки – порятунок від хвороб,

материнка - родинні зв'язки, сила роду,

овес – добробут, гарний урожай,

м'ята – мир і згоду,

ласкавця – ласка і взаєморозуміння,

тирлич – приворітня трава,

полин – від нечисті.

Маковійчики потрібно освятити в церкві і зберігати цілий рік. На Різдво він може виконати роль дідуха, а на Великдень – стане прикрасою для освяченої вербової лози.

Маковійським маком обсипали кути в хаті – від відьомських чар і пристріту, а самі макові головки клали під подушку – від кошмарів і мігрені. Також мак розсипали на городі – на врожай, а квіти з маковійчика жінки вплітали у волосся, щоб не випадали.

Головні продукти, які святять у церкві на Маковія, – це мак, мед і вода / фото УНІАН

Чого не можна робити на Маковія

Перше і найважливіше правило, підходить для всіх релігійних свят - не сваритися. Складно назвати винятковою особливістю Маковія, але в цей день просто не хочеться конфліктувати - випічка, солодощі, квіти, вітання - це не сприяє сваркам.

Читайте такожУспенський піст 2019 – що можна і не можна їсти: харчування по днях

За православним традиціям, на Медовий спас брали "вихідний" і не займалися роботами в городах і на полях. Це можна пояснити ще тим, що серпень - ледачий місяць для сільськогосподарських робіт. В останній місяць літа вже немає великого напливу роботи, всі чекають збору врожаю - можна дозволити і відпочити деньок.

Наші предки готувалися заздалегідь до свята і займалися домашніми справами заздалегідь. Тому що ще одна заборона дня - прибирання в будинку.

В Медовий Спас не можна бажати комусь зла, і не тільки тому, що воно може повернутися до вас. Оскільки на цей день припадає початок посту, існують і заборони в їжі. Так, можна вживати тільки неварену рослинну їжу – сирі фрукти і овочі, сухофрукти, горіхи, мед або хліб.

Маковія 2019: що не можна робити (відео)