День подяки 2019

Кожен четвертий четвер листопада, який цього року припадає на 28 число, в США традиційно святкують День подяки. Це свято, що спочатку мало релігійні коріння, а сьогодні перетворилося в загальнонародні гуляння без прив'язки до вірувань.

Коли День подяки

У четвертий четвер листопада в США відзначають державне свято - День подяки. Це одне з найпопулярніших свят у країні. Починаючи з 2017 року День Подяки відзначається і в Україні, а саме у третю неділю вересня.

Коли День подяки

Історія Дня подяки

Поява свята пов'язана з першими переселенцями з Англії, які прибули у Новий світ на кораблі «Мейфлавер». Після багатомісячного важкого плавання вони досягли США в листопаді 1620 року і зіткнулися з суворою зимою. У першу зиму половина поселенців померла від холоду, голоду і хвороб. Ті, що вижили, заснували Плімутську колонію і за допомоги місцевих індіанців почали обробляти землю. Нагородою за це став несподівано рясний урожай. У зв'язку з цим перший губернатор Вільям Бредфорд вирішив провести восени 1621 року День подяки Господу за урожай і допомогу індіанців.

Відео дня
День подяки

День подяки у США

У цей день американці збираються на сімейний святковий обід. На стіл виставляється запечена індичка в журавлинному соусі і гарбузовий пиріг. Перед трапезою члени сім'ї дякують Бога і один одного за все гарне, що сталося з ними за останній рік.

Ще однією традицією Дня подяки є - «помилування» індички. На ній президент США зачитує указ про помилування головної індички країни, а потім її відправляють жити в зоопарк.

Крім цього, напередодні Дня подяки прийнято робити добрі справи. Зокрема, дуже популярна серед благодійників роздача безкоштовних обідів.

Також традиційними є костюмовані паради, на яких учасники несуть величезні надувні фігури персонажів популярних героїв мультфільмів і коміксів.

Крім того, в четвертий четвер останнього осіннього місяця в США, як правило, проходить святковий футбольний матч.

Днем подяки зазвичай відкривається новорічний період, коли американці починають активно готуватися до Різдва і Нового року. Справа в тому, що відразу після свята в США настає «чорна п'ятниця» і стартують передріздвяні розпродажі.

День подяки в Україні

День подяки в Україні

Починаючи з 2017 року День подяки в Україні відзначається у третю неділю вересня.

Свято не є офіційним вихідним, однак завжди проводиться в неділю, що дає людям можливість відзначити його разом з сім'єю і друзями, відвідавши цікаві заходи, які проводяться в Києві та інших містах України.

Програма свята зазвичай насичена цікавими подіями, заходами та локаціями, конкурсами, спортивними змаганнями, розвагами, флешмобами і концертами.

Насправді традиція подяки в Україні має давню історію. Ще в давнину слов'яни відзначали Свято жнив, або Обжинки. Воно було пов'язане із завершенням сезону сільськогосподарських робіт і присвячене щирій подяці Богу за природні дари, допомозі у вирощуванні врожаю, а також за добробут, здоров'я і достаток в сім'ї.

Головна ідея свята Подяки полягає в тому, що люди повинні цінувати те, що мають, і не забувати про почуття подяки – близьким, рідним, оточуючи, природі, Богу.

День подяки - привітання

Привітання з Днем подяки

Вітаю з Днем Подяки! Нехай ваше життя буде наповнене щастям прекрасних зустрічей, радістю перемог і захопленням досягнень, величезною любов'ю і душевним спокоєм. Бажаю стабільного благополуччя, міцного здоров'я і великої енергії, щоб повноцінно жити і радіти життю!

***

У День Подяки,

Я дяку визнаю,

Всевишньому за світ,

Який я  так люблю.

Батькам спасибі теж

Сьогодні я скажу,

Життя вони подарували,

Яким дорожу.

В день цей подяку

Я друзям передам,

За те, що на сім світі

Я йду весь час не сам.

Я своїм коханим

Спасибі теж кажу,

За те, що розділили

Зі мною долю свою.

І від всіх, хто живе

Скажу я в це свято,

Спасибі тобі, Господи,

За наш світ прекрасний.

День подяки у США

***

Я в день Подяки

Скажу «Спасибі!» Богу,

За те, що не кидає

На життєвих дорогах.

Я за рідних, коханих

Дякую йому,

За те, що я живу,

Сподіваюся і люблю.

За добрий, теплий дім,

Щасливу сім'ю,

За все, що я маю,

Дякую йому.