Пампушки на Різдво / Фото: wikipedia

Пампушки - традиційна страва української кухні. Пампушки прийнято запікати в печі. Вони можуть бути солодкі і солоні. Подаються до борщу або як окреме частування. Пропонуємо Вам кілька рецептів всіма улюблених пампухів на Різдво.

Читайте такожМеню на Святвечір 2020: 12 пісних страв на Святу вечерю, рецепти

Пампушки за 20 хвилин

Тепла вода — 1 скл.

Цукор — 1 ст. л.

Олія соняшникова — 3 ст. л.

Сіль 0.25 ч. л.

Дріжджі сухі - 11 р.

Ванільний цукор за бажанням

Борошно 3 скл.

Змішати воду+масло+цукор+сіль+дріжджі+борошно. Замісити тісто, воно повинно бути м'яке, не густе, але і не текти. Форму змастити олією. Укласти у форму кульки пампушок на відстані 1 см одну від одної. Випікати при 180 градусах до готовності.

Пампушки з часником

Молоко — 400 мл

Масло вершкове розтоплене — 100 г

Цукор — 1 ст. л.

Сіль (для тіста - 1 ч.л.; для соусу - 1ч.л.)

Масло рослинне (для тіста - 2 ст.л., для соусу - 2 ст.л.)

Яйце куряче (2 шт. - для тіста і 1шт. - для змащування)

Дріжджі сухі — 11 м

Борошно — 5 стак.

Часник

Змішати тепле молоко і розтоплене вершкове масло. Яйця розтерти з цукром і сіллю. В молочну суміш влити яйця. Додати соняшникову олію.Дріжджі змішати з борошном. Замісити тісто, як на оладки. Коли підійде, додати решту борошна і дати підійти ще раз. Сформувати пампушки. Змастити яйцем, Випікати при 180С 35-40 хвилин. Ще гарячими змастити пампушки часниковим соусом.

Для соусу молодий зелений часник двічі пропустити через м'ясорубку або подрібнити у блендері, додати сіль і рослинну олію. Коли тісто підійшло, сформувати булочки. Змастити яйцем. Випікати при 180С 35-40 хвилин. Ще гарячими змастити пампушки часниковим соусом.

Пампушки на Різдво / фото smak.ua

Пампушки на кефірі

Тісто

Борошно — 370 г

Яйце — 1 шт.

Дріжджі (сухі) — 1 ч. л.

Цукор — 2 ч. л.

Кефір — 200 мл

Сіль — 0.75 ч. л.

Олія рослинна — 4 ст. л.

Заливка

Вода (кип'ячена) — 2 ст. л.

Олія рослинна — 3 ст. л.

Часник — 3 зуб.

Кріп — 4 гілочки

Петрушка — 4 гілочки

Сіль — 1 щіпка

У теплому кефірі розчинити дріжджі. Змішати половину яйця, цукор, сіль і рослинну олію. З'єднати з кефіром. Додати борошно і замісити м'яке, трохи липке тісто. Залишити тісто в теплі на 30 хвилин, потім обім'яти і залишити ще на 20 хвилин для підйому. Готове тісто розділити на 12 частин і скачати кульки. Викласти пампушки в змащену маслом форму. Залишити на 20 хвилин. Змастити рештою яйця, випікати 25 хвилин до рум'яності. Для заливки з'єднати зелень, воду, рослинну олію, часник і сіль. Збити блендером.

Пампушки з начинкою

Молоко — 250 мл

Сіль — 1 ч. л.

Цукор — 0,5 ч. л.

Дріжджі (пресовані) — 15 г

Олія оливкова — 2 ст. л.

Масло вершкове — 1 ст. л.

Борошно 3 скл.

Яйце куряче — 1 шт

Сіль морська — 1 ч. л.

Горіхи волоські

Сир твердий для начинки

Замісити дріжджове тісто. Коли тісто збільшиться вдвічі, розділити його на рівні частини. З кожної розкачати корж. Викласти натертий сир (або шматочком). Викласти пампушки на змащене маслом деко. Дати піднятися. Пампушки змастити яйцем, посипати подрібненими волоськими горіхами і сіллю. Випікати при 250 градусах, близько 15-20 хвилин. Дати охолонути в духовці.

Пампушки на Різдво / Фото: wikipedia

Солодкі пампушки на меду

мед - 5 ст. л.

ванілін - 1/2 ч. л.

вершки - 200 мл

масло вершкове - 100г

борошно - 250г

розпушувач - 1 ч. л.

яйце - 1 шт.

олія рослинна

Мед з ваніллю кип'ятити 5 хвилин при постійному помішуванні. Поступово додати вершки і кип'ятити ще 5 хвилин. Додати масло і зняти каструлю з вогню. Масу остудити. Змішати борошно з розпушувачем і разом з яйцями з'єднати з остиглою карамельною масою. Залишити тісто на 1 годину.

За допомогою ложки формувати маленькі пампушки і викласти на змащене олією деко. Випікати при 200 градусах близько 15 хвилин.