Пампушки - традиційна страва української кухні. Пампушки прийнято запікати в печі. Вони можуть бути солодкі і солоні. Подаються до борщу або як окреме частування. Пропонуємо Вам кілька рецептів всіма улюблених пампухів на Різдво.
Читайте такожМеню на Святвечір 2020: 12 пісних страв на Святу вечерю, рецепти
Пампушки за 20 хвилин
Тепла вода — 1 скл.
Цукор — 1 ст. л.
Олія соняшникова — 3 ст. л.
Сіль 0.25 ч. л.
Дріжджі сухі - 11 р.
Ванільний цукор за бажанням
Борошно 3 скл.
Змішати воду+масло+цукор+сіль+дріжджі+борошно. Замісити тісто, воно повинно бути м'яке, не густе, але і не текти. Форму змастити олією. Укласти у форму кульки пампушок на відстані 1 см одну від одної. Випікати при 180 градусах до готовності.
Пампушки з часником
Молоко — 400 мл
Масло вершкове розтоплене — 100 г
Цукор — 1 ст. л.
Сіль (для тіста - 1 ч.л.; для соусу - 1ч.л.)
Масло рослинне (для тіста - 2 ст.л., для соусу - 2 ст.л.)
Яйце куряче (2 шт. - для тіста і 1шт. - для змащування)
Дріжджі сухі — 11 м
Борошно — 5 стак.
Часник
Змішати тепле молоко і розтоплене вершкове масло. Яйця розтерти з цукром і сіллю. В молочну суміш влити яйця. Додати соняшникову олію.Дріжджі змішати з борошном. Замісити тісто, як на оладки. Коли підійде, додати решту борошна і дати підійти ще раз. Сформувати пампушки. Змастити яйцем, Випікати при 180С 35-40 хвилин. Ще гарячими змастити пампушки часниковим соусом.
Для соусу молодий зелений часник двічі пропустити через м'ясорубку або подрібнити у блендері, додати сіль і рослинну олію. Коли тісто підійшло, сформувати булочки. Змастити яйцем. Випікати при 180С 35-40 хвилин. Ще гарячими змастити пампушки часниковим соусом.
Пампушки на кефірі
Тісто
Борошно — 370 г
Яйце — 1 шт.
Дріжджі (сухі) — 1 ч. л.
Цукор — 2 ч. л.
Кефір — 200 мл
Сіль — 0.75 ч. л.
Олія рослинна — 4 ст. л.
Заливка
Вода (кип'ячена) — 2 ст. л.
Олія рослинна — 3 ст. л.
Часник — 3 зуб.
Кріп — 4 гілочки
Петрушка — 4 гілочки
Сіль — 1 щіпка
У теплому кефірі розчинити дріжджі. Змішати половину яйця, цукор, сіль і рослинну олію. З'єднати з кефіром. Додати борошно і замісити м'яке, трохи липке тісто. Залишити тісто в теплі на 30 хвилин, потім обім'яти і залишити ще на 20 хвилин для підйому. Готове тісто розділити на 12 частин і скачати кульки. Викласти пампушки в змащену маслом форму. Залишити на 20 хвилин. Змастити рештою яйця, випікати 25 хвилин до рум'яності. Для заливки з'єднати зелень, воду, рослинну олію, часник і сіль. Збити блендером.
Пампушки з начинкою
Молоко — 250 мл
Сіль — 1 ч. л.
Цукор — 0,5 ч. л.
Дріжджі (пресовані) — 15 г
Олія оливкова — 2 ст. л.
Масло вершкове — 1 ст. л.
Борошно 3 скл.
Яйце куряче — 1 шт
Сіль морська — 1 ч. л.
Горіхи волоські
Сир твердий для начинки
Замісити дріжджове тісто. Коли тісто збільшиться вдвічі, розділити його на рівні частини. З кожної розкачати корж. Викласти натертий сир (або шматочком). Викласти пампушки на змащене маслом деко. Дати піднятися. Пампушки змастити яйцем, посипати подрібненими волоськими горіхами і сіллю. Випікати при 250 градусах, близько 15-20 хвилин. Дати охолонути в духовці.
Солодкі пампушки на меду
мед - 5 ст. л.
ванілін - 1/2 ч. л.
вершки - 200 мл
масло вершкове - 100г
борошно - 250г
розпушувач - 1 ч. л.
яйце - 1 шт.
олія рослинна
Мед з ваніллю кип'ятити 5 хвилин при постійному помішуванні. Поступово додати вершки і кип'ятити ще 5 хвилин. Додати масло і зняти каструлю з вогню. Масу остудити. Змішати борошно з розпушувачем і разом з яйцями з'єднати з остиглою карамельною масою. Залишити тісто на 1 годину.
За допомогою ложки формувати маленькі пампушки і викласти на змащене олією деко. Випікати при 200 градусах близько 15 хвилин.