Хрещення / фото УНІАН

Менше п'яти діб залишається до одного з найбільших релігійних свят зими - Хрещення Господнього. Традиційно його святкують щорічно 19 січня. Свято має давню історію та усталені традиції, яких ретельно дотримуються у православному світі.

Про те, що означає Водохреще і як саме його святкувати - читайте в матеріалі УНІАН.

Хрещення Господнє: історія свята

Хрещення Господнє, Водохреще або Богоявлення - святкування однієї з найважливіших подій у житті Ісуса Христа. Це одне із дванадесятих свят, які безпосередньо пов'язані з земним життям Ісуса. Хрещення Господнє відбулося на річці Йордан, коли йому було 30 років. Обряд проводив пророк Іоанн Предтеча, через це його згодом стали називати Хрестителем.

Богоявленням це свято стали називати в пам'ять про диво, що сталося безпосередньо під час Хрещення. Під час обряду на Христа зійшов із небес Дух Святий, назвав його сином Божим.

Коли Хрещення в 2020 році

Точне місце Хрещення визначити не вдалося, але точно відомо, що обряд проводили на річці Йордан. Вважається, що сьогодні це територія сучасної Йорданії.

Відзначати Водохреще як важливе православне свято почали ще за життя апостолів - про це свідчать відповідні згадки.

Традиції Водохреща

Подібно до більшості православних свят, на Богоявлення люди намагаються дотримуватися важливих правил і традицій. Вони складалися не вчора, а довгими тисячоліттями. Так, відповідно до однієї з них, за два дні до свята - 17 січня - наступало закінчення святок, а 18-го відзначали водохресний святвечір. Насамперед - це день суворого посту, у який родина повинна зібратися за одним столом для спільного прийому пісної їжі. Не обходиться на Водохреще і без куті.

Ще одна важлива традиція цього дня - відвідання церкви. Здавна люди, повернувшись із святкового молебню, ставили хрести над вікнами і дверима, використовуючи для цього свічки або крейду.

Традицією на Хрещення / фото ДнепрОГА

Головна і, мабуть, знайома багатьом традиція цього свята - водохресні купання в освяченій воді. Процедуру проводять на відкритих водоймах. В цьому випадку всі бажаючі здійснюють процедуру занурення у воду. Прийнято вважати, що купання в ополонці з освяченою водою несе в собі цілющі властивості. Тому подібний обряд нерідко виконують люди, які страждають на різні захворювання. Важливо, щоб на це був дозвіл від лікаря, оскільки не всім занурення в холодну (нерідко - крижану) воду може принести користь.

У церквах, крім водохресних богослужінь, в цей день усім бажаючим святять воду. Для цього люди з раннього ранку шикуються в черги всередині й зовні храмів.

Прикмети на Водохреща

Згідно з однією з них, ясна погода 19 січня буде означати неврожайний рік. За іншим переказом, всі ті, кого будуть хрестити саме в день Богоявлення, проживуть щасливе життя. Ще однією позитивною прикметою є йде сніг - це свідчить про продуктивний хліборобний рік. Молодим парам в цей день рекомендують домовлятися про весілля - здавна вважається, що це стане запорукою міцної і щасливої родини. Південний вітер на Водохреща означав раніше, що майбутнє літо буде з грозами, а туман на воді - вдалий сезон для хліборобів.

Відео: Хрещення - історія та традиції свята