В цей день в Новій Зеландії проходить Винний фестиваль в Марльборо / Фото: УНІАН

Яке свято 8 лютого 2020

У цей день немає офіційних міжнародних свят.

Читайте такожЩо подарувати на День святого Валентина: найкращі ідеї для подарунків хлопцю та дівчиніУ Вірменії святкують День святого Саркіса, покровителя молодих і закоханих, у США - День «Смійся і багатій», День тістечок з чорної патоки, День повітряних зміїв і День бойскаутів, в Конго - День молоді, у Новій Зеландії - Винний фестиваль в Марльборо, в Індії - Свято болю, або Тайпусам, в Ірані - День військово-повітряних сил, у Польщі - День пенітенціарної служби.

Пам'ятні дати 8 лютого, річниці та події

У 1575 році в Лейдені принцом Вільгельмом Оранським (Мовчазним), ватажком Нідерландської революції під час Вісімдесятирічної війни, заснований Лейденський університет, найстаріший університет Нідерландів.

Відео дня

У 1587 Королева Шотландії і претендентка на англійський престол Марія Стюарт була обезголовлена в замку Фотерінгей.

У 1672 році Ісаак Ньютон зробив доповідь про свою теорію природи світла і кольору.

В 1816 році в Шотландії, в графстві Абердіншир, вперше у світі під час поліцейської операції була задіяна собака.

У 1837 році відбулася дуель між Олександром Сергійовичем Пушкіним і Жоржем де Геккерном (Дантесом) / фото diletant.media

У 1837 році відбулася дуель між Олександром Сергійовичем Пушкіним і Жоржем де Геккерном (Дантесом) на околиці Санкт-Петербурга, в районі Чорної річки поблизу Комендантській дачі. Дуелянти стрілялися на пістолетах. В результаті Пушкін був смертельно поранений і через два дні помер.

У 1838 році Семюел Морзе у Філадельфії, в Інституті Франкліна, вперше публічно продемонстрував систему електромагнітного телеграфу.

Читайте такожІдеальний День Валентина: шпаргалка, як зробити це свято особливим (лонгрид)

У 1889 році французьким астрономом Огюстом Шарлуа в обсерваторії Ніцци був відкритий великий астероїд - Емма.

У 1924 році В США, в штаті Невада, за ініціативою тюремного стоматолога Тернера вперше для страти злочинця була застосована газова камера.

У 1931 році відбулося урочисте відкриття нової столиці Індії - Нью-Делі.

У 1956 році в Лондоні почалася експлуатація двоповерхового автобуса «Рутмастер», що став символом столиці Британії і впізнаваним автобусом в світі.

В 1960 році були встановлені перші 8 зірок - Олівії Борден, Рональда Колмана, Луїс Фазенди, Престона Фостера, Берта Ланкастера, Едварда Седжвік і Ернеста Торренса - на голлівудській «Алеї слави».

У 1974 році завершилася третя і остання експедиція першою і єдиною американської орбітальної станції «Скайлеб». Вона поставила абсолютний рекорд тривалості перебування людини в космосі - 84 дні, який був побитий у 1977 році на Салюті-6 - 96 днів.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 8 лютого вшановує пам'ять Федора Студита / фото УНІАН

Православна церква 8 лютого вшановує пам'ять Федора Студита - грецького ченця і громадського діяча (759-826 рр.), зарахованого до лику святих. В народі – «Федір Поминальник». Якщо на Федора Студита в ваш будинок з'явилася душа покійного родича – відслужіть молебень в церкві, а кути будинку і подвір'я побризкати святою водою. Це слід зробити і в будь-який інший день, коли до вас є покійник, навіть уві сні. Щоб померлі родичі не турбували, повісьте 8 лютого біля вхідних дверей і під вікном пучок кропиви і горобини. Вважається, що ці рослини відлякують духів.

Що сьогодні не можна робити

В цей день не можна викликати мертвих.

Прикмети на 8 лютого

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- розсипали на блюдце жменьку гороху, якщо він дзвінко вдарився об блюдце - до жорстоких морозів, якщо глухо - то скоро піде сніг.

8 лютого іменини

Іменини у Федора, Ксенофонта, Марії, Аркадія, Петра, Симеона, Івана й Давида.