Ілюстрація REUTERS

Яке свято 10 лютого 2020

У цей день світ відзначає День народження праски, Міжнародний день боротьби з епілепсією і Всесвітній день зернобобових культур.

Читайте такожІменини в лютому: хто та коли відзначає День ангела цього місяцяУ США відзначають - День очищення комп'ютера, День парасольки, День тістечка з сирним кремом, в Еритреї - День Фенкіл, на Мальті - День корабельної аварії святого Павла, в Іраку - День курдських письменників, в Італії - День пам'яті жертв фойб.

Пам'ятні дати 10 лютого, річниці та події

У 1636 році вперше письмово було заявлено про появу праски.

Відео дня

У 1881 році в Парижі, в Національному театрі комічної опери, відбулася прем'єра опери Жака Оффенбаха «Казки Гофмана».

У 1906 році був спущений на воду англійська броненосець «Дредноут» («Безстрашний»). Він вважався кращим кораблем того часу.

У 1940 році на екрани вийшла перша серія мультфільму «Том і Джеррі» / скріншот

У 1940 році на екрани вийшла перша серія мультфільму «Том і Джеррі».

У 1942 році перший в історії «Золотий диск» (покритий шаром золота) звукозаписної компанії RCA Victor був вручений Гленну Міллеру. Він був із записом хіта «Чаттанугі чу-чу».

У 1947 році в Парижі було підписано мирні договори між державами-переможцями у Другій світовій війні і колишніми союзниками гітлерівської Німеччини - Італією, Румунією, Угорщиною, Болгарією та Фінляндією. Вони набрали чинності 15 вересня 1947 року.

У 1986 році в Палермо відкрився найбільший процес над сицилійською мафією - «Максіпроцесс».

У 1996 році розпочався перший шаховий матч між суперкомп'ютером IBM Deep Blue і Гаррі Каспаровим. З рахунком 4-2 переміг Каспаров.

У 2009 році на орбіті Землі відбулося перше зіткнення штучних супутників за всю історію космонавтики.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 10 лютого вшановує пам'ять Єфрема Сиріна / artfile.ru

Православна церква 10 лютого вшановує пам'ять Єфрема Сиріна. Жив у 4 столітті, він був вчителем християнської церкви, поетом і богословом, серед його праць особливо важливі тлумачення Святого Письма. У народі його називали також запічником, сверчковим заступником, вітродуєм, прибаутником, а 10 лютого називали Єфремов день. Вважалося, щоби захистити дім від злих людей і нечистої сили, слід було підмітати не простим, а полиновим віником. Найбільше примітний Єфремов день іменинами домовика. На ніч слід було пригостити його, залишивши гостинці.

Що сьогодні не можна робити

Не можна в Єфремов день вбивати комах, що мешкають у будинку. Також забороняється лаятися, скандалити і вживати погані слова.

Прикмети на 10 лютого

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- сильний вітер - літо буде дощовим і холодним;

- ліс став чорним – буде відлига;

– на Єфрема завжди добре клює риба.

10 лютого іменини

Іменини Ольги, Феодосія, Паладія, Володимира та Єфрема.