Ілюстрація REUTERS

Яке свято 11 серпня 2020

У цей день світ відзначає День польоту на повітряній кульці, День святої Клари - покровительки телебачення, День «сміттєвої їжі».

Читайте такожЯблучний спас 2020: історія свята, чого нельзя делать В США - День президентського жарту, День гри на піску, День сина і дочки, День малинового торта, в Японії - День гір (Яма-но Хі), в Гренаді - Карнавальний вівторок, в Індії - День явлення Крішни, в Туркменістані - День прикордонника, в Чаді - День незалежності, в Латвії - День пам'яті бійців за свободу, в Зімбабве - День Сил оборони, у Вірменії - День національної ідентичності, в Пакистані - День прапора.

Пам'ятні дати 11 серпня, річниці та події

У 1767 році в Англії було скоєно останнє спалення засудженого до страти. Спаленню підлягали виключно жінки через «делікатність їхньої статі, яка не дозволяє публічно роздирати їхні тіла». Чоловіків, як правило, четвертували, або вішали. Сама страта була публічним видовищем, яке закінчувалося масовим гулянням. І якщо в давні дикі часи Генріха VIII спалювали обов'язково живцем, то при Марії I дозволили засудженим до скарбниці просити повісити на шию сумку з порохом - для прискорення смерті. У більш пізні, цивілізовані часи, перед спаленням того, кого страчували, душили.

Відео дня

У 1906 році француз Ежен Огюстен Лост запатентував у Великій Британії техніку запису звуку до кінофільму.

Майкл Джексон / REUTERS

У 1969 році в одному з клубів Беверлі-Хіллз відома співачка Дайана Росс вперше представила аудиторії групу «Jackson 5». Звичайно, саме надзвичайне враження на три з половиною сотні гостей справив 11-річний хлопчина на ім'я Майкл, який став згодом королем поп-музики.

Читайте такожРелігійні свята у серпні 2020: православний календар на місяць У 1984 році президент США Рональд Рейган, перевіряючи мікрофон перед прес-конференцією, заявив на всю країну, не знаючи, що знаходиться в ефірі: «Дорогі американці, я радий повідомити вам, що щойно підписав закон про оголошення Росії поза законом на вічні часи. Бомбардування почнеться через п'ять хвилин». На той момент «холодна війна» була в самому розпалі. Слова, які прозвучали як жарт, стрімко облетіли заголовки світової преси і викликали вкрай різку відповідь СРСР: «ТАРС уповноважений заявити, що в Радянському Союзі з осудом ставляться до безпрецедентно ворожому випаду президента США. Подібна поведінка несумісне з високою відповідальністю, яку несуть керівники держав, перш за все володіють ядерною зброєю, за долі власних народів, за долі людства». Рейган, можливо, і не планував провокацію такого масштабу, але як колишній актор не міг не усвідомлювати в тому, наскільки небезпечний вчасно не вимкнений мікрофон. До речі, Рейган любив жартувати під час своїх виступів. Наприклад: «Я наказав, в разі виникнення загрози національній безпеці, будити мене в будь-який час доби, навіть якщо я перебуваю на засіданні уряду».

Яке сьогодні церковне свято

Ілюстрація REUTERS

Православна церква 11 серпня вшановує пам'ять святого мученика Каллініка Кілікії. Своїми промовами він багатьох навернув до християнства. У народі день назвали Калинів. Цей день ідеальний для примирень, навіть після тривалих сварок. Вважається, що ті, хто не помириться в Калинів день, будуть ворогувати цілий рік.

Що сьогодні можна робити

За народним повір'ям, у цей день прийнято раціонально використовувати свої фінанси і не витрачати їх даремно. Якщо заощадити, святий Калинник принесе ще більше доходів. Не можна ображатися - це обернеться проти самого скривдженого.

Прикмети на 11 серпня

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- туман стоїть - бути хорошому врожаю ячменю і вівса;

- обійшлося без заморозку - на початку осені буде тепло.

11 серпня іменини

Іменини у Костянтина, Олексія, Михайла, Романа, Анатолія та Миколи.