13 квітня - Всесвітній день рок-н-ролу / фото ua.depositphotos.com

Яке свято 13 квітня 2021

Цього дня у світі відзначаються День народження тролейбуса, Всесвітній день рок-н-ролу, Міжнародний день подяки рослинам, Міжнародний день функціонального неврологічного розладу.

Читайте такожВербна неділя 2021: коли святкуємо, звичаї та прикмети дняУ Таїланді - Тайський Новий Рік "Сонгкран", в Індії - Свято врожаю і Нового року "Вайсакхі", Васанта Наваратрі, у Польщі - День пам'яті жертв Катині, в Еквадорі - День учителя, у США - День Томаса Джефферсона, День подяки за стажування та співпрацю, День персикового кобблера, День доброти до юристів, День настільної гри "Скреббл", День планування обіду, на Маврикії, в Індії - Телузький Новий Рік "Угаді", в М'янмі - Водний фестиваль "Тінджан", у Словаччині - День несправедливо переслідуваних.

Пам'ятні дати 13 квітня, річниці та події

У 1598 році відбулося підписання французьким королем Генріхом IV Нантського едикту. По суті це - надання свободи віросповідання французьким гугенотам. Таким чином, завершилися релігійні війни у Франції.

Відео дня

У 1829 році англійським парламентом був прийнятий Акт про емансипацію, який надав свободу віросповідання католикам.

У 1962 році відбувся перший виступ «The Beatles» / фото wikipedia.org

13 квітня 1895 року під час розкопок давньоримських Помпей - місто було поховане під багатометровим шаром попелу і пемзи в результаті виверження вулкана Везувій у 79 році н.е. - знайшли скелет, з легкої руки когось прозваний "античним скупим лицарем". Більш влучного прізвиська годі було й придумати: скелет знайшли лежачим серед гори скарбів. Вони були таємно продані французьким Ротшильдам. Але, як це часто буває, хтось із ділків, які нагрівали руки на угоді, проговорився. У підсумку розгорівся скандал, але італійська влада була вже безсила повернути собі цінності. Всі скарби опинилися у Луврі. 

У 1923 році відбулося урочисте відкриття в Лондоні стадіону "Вемблі". 

У 1925 році відбулося відкриття першої в світі регулярної вантажної авіалінії Детройт - Чикаго (США). Організатор - Генрі Форд. Літаки перевозили комплектацію для його автомобільних заводів.

У 1928 році в Києві пройшла прем'єра фільму Олександра Довженка "Звенигора".

У 1943 році був урочисто відкритий у Вашингтоні Меморіал Томасу Джефферсону - третьому президенту США, "батькові-засновникові" Сполучених Штатів Америки. 

У 1954 році Володимир Петров, радянський дипломат у Канберрі, отримав політичний притулок в Австралії.

У 1962 році відбувся перший виступ "The Beatles" у "Star Club".

У 1970 році сталася аварія в космосі - вибух кисневого балона на "Аполлоні-13".

Яке сьогодні церковне свято

13 квітня церква вшановує пам'ять святого мученика Іпатія / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 13 квітня вшановує пам'ять святого мученика Іпатія, єпископа Гангрського. Інші назви свята - "Іпатій", "Переддень прольоту", "Огнище". Сьогодні добре було би прибрати в будинку, вимити підлогу водою, розведеною з освяченою. Так можна вигнати всю нечисть. 

Що сьогодні не можна робити

Не можна поминати біса, інакше він може увійти не лише в будинок, але й у ваше тіло. Небажано шити та в'язати - все одно домовик усі нитки заплутає.

Вас також може зацікавити: