Україна сьогодні відзначає День захисника / фото УНІАН

Яке свято 14 жовтня 2020

Цього дня світ відзначає Всесвітній день стандартів і Всесвітній день спірометрії та легеневого здоров'я.

Читайте такожПокрова 2020-що означає, історія та значення християнського святаВ Україні - День захисника, який встановлений указом президента у 2014 році та є офіційно вихідним днем. Згідно з цим Указом, свято було засновано «з метою вшанування мужності й героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій та перемог українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу в суспільстві й на підтримку ініціативи громадськості». Щорічно цього дня відзначається і День українського козацтва - свято, приурочене до Дня Покрови Пресвятої Богородиці, оскільки Матір Божа вважається захисницею та покровителькою козаків. Також у цей день традиційно відзначають і річницю створення (у 1942 році) Української повстанської армії (УПА).

У Білорусі - День матері, в США - День малих літер, День медсестри швидкої медичної допомоги, День припинення знущань, День «Будь лисим і вільним», День десерту, День округлених, у Молдові - День Кишинева, в Конго - День юності, у Грузії - Свято Хітона Господнього, у Польщі - День національної освіти, в Ємені - День звільнення, у Танзанії - День Ньєрере.

Відео дня

Пам'ятні дати 14 жовтня, річниці та події

14 жовтня 1843 року в Потсдамі відбулася прем'єра вистави «Сон у літню ніч» за п'єсою Шекспіра. Саме цього дня у виставі вперше прозвучав «Весільний марш» Мендельсона, який став знаковим для женихів і наречених усіх майбутніх поколінь. Однак широкої популярності марш набув через 15 років – після виконання його 25 січня 1858 року на весіллі прусського короля Фрідріха Вільгельма IV і англійської принцеси Вікторії Адельгейди. Марш обезсмертив ім'я його композитора Мендельсона: сьогодні в світі практично жодне одруження не обходиться без урочистого звучання його мелодії.

Цього дня в 1926 року вийшла книга Алана Мілна «Вінні-Пух» / фото Комсомольська правда

У 1851 році в Лондоні було засновано інформаційне агентство Рейтер - одне з найбільших інформаційних агентств світу. Його творець - Пауль Юліус Рейтер, народився у 1816 році в німецькому місті Касселі у Центральній Німеччині. З 13 років – клерк у банку свого дядька в Геттінгені. У 1848 році Рейтер переїхав до Парижа, де працював кореспондентом низки німецьких газет. Тоді ж він і зробив перші спроби налагодити передачу новин у режимі телеграфних повідомлень. У 1851 році, переїхавши до Лондона, Рейтер відкрив поблизу фондової біржі столиці Великобританії, тоді світового фінансового центру, телеграфну контору, яка передавала телеграми, здебільшого комерційного змісту. Наступним кроком стала передача політичних новин для деяких газет Європи. З 1858 року агентство Рейтера стало головним постачальником новин найбільшим лондонським газетам, включаючи «Таймс». У 1871 році Рейтеру був наданий титул барона. У 1878 році Рейтер відійшов від справ, передавши керівництво агентством синові Херберту Рейтеру, який успішно продовжив справу батька. Після смерті Херберта агентство перестало бути тільки сімейним підприємством, перетворившись на найбільшу акціонерну компанію інформаційного напряму.

14 жовтня 1926 року в лондонському видавництві «Methuen&C°» вийшла книжка Алана Мілна «Вінні-Пух». Відомий гуморист і драматург почав складати її після того, як 21 серпня 1921 року подарував своєму синові Крістоферу Робіну на день народження набитого тирсою ведмедика. Пригоди Вінні перекладені 25 мовами, у тому числі латиною, видані десятками мільйонів примірників. 

У 1892 році Артур Конан Дойль опублікував книгу «Пригоди Шерлока Холмса». 

У 1921 році в Києві розпочав роботу перший Всеукраїнський собор Української Автокефальної церкви. 

У 1964 році Леонід Брежнєв став генеральним секретарем КПРС і главою СРСР, замінивши на цій посаді Микиту Хрущова. Причому все сталося внаслідок «таємного» перевороту. 

У 1970 році в Гаазі була прийнята Міжнародна конвенція про боротьбу з незаконним захопленням повітряних суден, що набула чинності рівно через рік.

14 жовтня 2012 року австрійський парашутист Фелікс Баумгартнер здійснив затяжний стрибок зі стратосфери, з висоти близько 39 км. Стрибок завершився благополучно – екстремал приземлився живий і здоровий у заданому місці – в околицях міста Розуелл штату Нью-Мексико. Баумгартнер після повернення на землю сказав: «Яким крихітним і смиренним я відчув себе, коли стояв там, на краю землі! У таку хвилину неможливо думати про рекорди, про нові наукові дані. Єдине, чого ти в такий момент хочеш, - так це повернутися назад живим».

Яке сьогодні церковне свято

Церква сьогодні святкує Покрову Пресвятої Богородиці / фото br.pinterest.com

Православна церква 14 жовтня святкує Покрову Пресвятої Богородиці. Це - одне з головних 12 православних церковних свят. Цього світлого дня віруючі звертаються з молитвою до Богородиці, просять у неї міцного здоров'я, допомоги, підтримки та захисту. Прийнято вважати, що впродовж усього року Богородиця оберігає людину, яка у неї в цей день просить допомоги, покриваючи його своїм покровом.

Що сьогодні не можна робити

Не можна займатися важкою фізичною роботою: будувати, копати або прибирати. Не можна лихословити, сваритися - вся негативна енергія цього дня повертається втричі. А ще не рекомендується вживати алкогольні напої.

Прикмети на 14 жовтня     

Читайте такожКоли Великдень у 2021 році: дата свята в УкраїніЗ давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- відлітають журавлі - зима буде ранньою і холодною;

- дуб і береза скинули все листя - рік буде легкий;

- до Покрови - осінь, після - зима.

14 жовтня іменини 

Іменини у Віри, Марії, Михайла, Романа, Сави, Богдана, Георгія, Олексія, Петра, Миколи та Івана.

Вас також можуть зацікавити матеріали: