У цей день світ відзначає Міжнародний день морської черепахи / REUTERS

Яке свято 16 червня 2020

У цей день світ відзначає Міжнародний день морської черепахи, Міжнародний день сімейних грошових переказів, День захисту дітей Африки та Міжнародний день солідарності з народами Південної Африки.

Читайте такожВихідні у липні: коли і скільки будемо відпочивати

У США святкують День свіжих овочів, День шоколадної помадки, у ПАР - День молоді, в Аргентині - День інженера, в Ірландії - День Блума.

Відео дня

Пам'ятні дати 16 червня, річниці та події

В 1862 році в театрі на Бродвеї під час вистави п'єси «Мазепа» (за Байроном) актриса Ада Менкен з'явилася напівголою, що призвело до нечуваного скандалу і мало не до закриття театру.

Ілюстрація REUTERS

16 червня – День народження «Пепсі-Коли». У 1893 році молодий фармацевт Калеб Бредхем з Нью-Берна (штат Північна Кароліна) створив фармацевтичну суміш з газованої води, цукру, ванілі, рідкісних олій і горіхів коли. Незабаром вона стала продаватися в аптеках як веселить, зміцнює і сприяє травленню напою. Через п'ять років після винаходу Бредхем придумав для неї назву – «Пепсі-Кола», а 16 червня 1903 року зареєстрував його як торговельну марку. Назва була складена з назв інгредієнтів – пепсину (травний фермент) і горіха коли. Незабаром Бредхем організував компанію «Пепсі-Кола Компані». У 1923 році через зростання цін на цукор вона збанкрутувала. Але під час депресії 1930-х років в США «Пепсі-Кола Компані» організувала успішну атаку на ринкові позиції свого головного конкурента «Кока-Коли». Пепсі почали продавати напій в пляшках по 12 унцій за 5 центів. У той час як пляшка «Кока-Коли» обсягом 6 унцій теж коштувала 5 центів. Під час Другої світової війни «Пепсі-Кола» обійшла популярні в той час напої «Royal Crown» і «Dr. Pepper» і стала напоєм номер два після «Кока-Коли». Позиція її збережена і на сьогоднішній день.

В 1925 році в Гурзуфі відкрився Всесоюзний піонерський табір «Артек». Перші 80 піонерів розмістилися в брезентових наметах.

Читайте такожІменини в липні: календар для вибору імені дитиніВ 1934 році було створено Спілку письменників України.

В 1943 році 54-річний Чарлі Чаплін одружився на 18-річній Уні О'ніл. У цьому шлюбі він прожив понад 30 років, виростивши вісьмох дітей.

У 1972 році в Нью-Йорку відкрився Музей джазу.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 16 червня вшановує пам'ять святого Лукілліана. Цей день також назвали в народі Лук'яном Вітряком або Лукою Вітряним. В цей день звертаються до вітру і просять його пролити благодатні дощі, своєчасні.

Що сьогодні не можна робити

Не можна лихословити і сваритися з рідними. Важка фізична праця краще відкласти.

Прикмети на 16 червня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- дощ – до великого врожаю грибів;

- південний вітер – погода буде доброю;

- туман - до сонячної погоди.

16 червня іменини

Іменини у Лукілліана, Клавдія, Іпатія, Павла, Діонісія, Дмитра, Лукіана, Іулиана, Павла і Михайла.