Сьогодні відбудеться Всесвітня акція «Очистимо світ» / фото studentperspectives.wordpress.com

Яке свято 18 вересня 2020

Цього дня світ відзначає День пам'яті загиблих мотоциклістів, Міжнародний день електронної книги, Всесвітню акцію «Очистимо світ», Всесвітній день моніторингу якості води, Міжнародний день вина «Гренаш».

Читайте такожМихайлове чудо 2020: дата свята, головні традиції та заборони дня

У США - День обізнаності про синдром дефіциту уваги, День обіймів відправника вітальної листівки, День поширення інформації про ВІЛ/СНІД і старіння, День пам'яті військовополонених і зниклих безвісти, День першого кохання, День поваги, День чизбургера, День козинаків з рису, у Вірменії - День астрономії, в Чилі - День незалежності, в Азербайджані - День національної музики, в Японії - День острівних мов.

Відео дня

Пам'ятні дати 18 вересня, річниці та події

У 1502 році Христофор Колумб під час свого четвертого плавання у Новий світ висадився на березі Коста-Ріки. 

У 1698 році в паризьку Бастилію з в'язниці П'ємонту був переведений таємничий в'язень - людина, чиє обличчя приховувала маска. Це лише один із небагатьох достовірних фактів його життя, що дали ґрунт для численних гіпотез справжнього імені й походження в'язня. Легенді він зобов'язаний і своїм прізвищем «Залізна маска». В'язня доставили в Бастилію у темному портшезі, і, згідно з приписом, помістили в один із найглухіших казематів Бастилії, з ним було заборонено розмовляти. Про людину в залізній масці тюремне начальство знало тільки те, що прибула вона з острова Сен-Маргеріт, а до цього перебувала у фортеці Пиньєроль. У мовчанні він прожив 5 років у своїй одиночній камері й помер у 1703 році. Його поховали на тюремному кладовищі Сен-Поль під ім'ям Марчіано. Особисті речі покійного спалили. У його камері розколупали стіни і розібрали підлоги, щоб не залишилося жодних написів чи замурованих записок. Потім про нього забули. Через 86 років паризький народ взяв приступом Бастилію. Велика французька революція уможливила оприлюднення архівів страшної фортеці-в'язниці. Відкрилися вікові таємниці, прояснилися долі багатьох жертв королівської влади. Але загадка «Залізної маски» залишалася нерозгаданою. Всі листи тюремної книги, що належали до цього в'язня, були знищені. Історики і письменники будували різні гіпотези про особу таємничого в'язня. Одні бачили в ньому графа Вермандуа, сина Людовика XIV від Лавальєр, інші вважали, що це був інтендант Фуке, називали й інших осіб. Але особливо стійкими були версії, які вважали «Залізну маску» зведеним братом «короля-сонця». Припускали також, що в'язень Бастилії міг бути рідним братом Людовика XIV, його близнюком, якого ізолювали, побоюючись міжусобиць у країні. Цей варіант, який здавався особливо романтичним, увійшов в художню літературу. Історія «Залізної маски», яка три століття розбурхує уяву вчених, письменників і кінорежисерів, почалася ще в 80-х роках 17 століття. Першим цієї теми торкнувся у 1732 році Вольтер в своєму «Столітті Людовика XIV». Через століття до загадки «Залізної маски» повернувся Олександр Дюма-батько. 

У цей день був закладений перший камінь у фундамент Капітолію / фото REUTERS

У 1793 році президент США Джордж Вашингтон заклав перший камінь в основу Капітолію.

У 1830 році в цей день були проведені своєрідні змагання: кінь обігнав перший американський паровоз у 9-мильній гонці між Райліз Таверн і Балтімором.

У 1851 році вийшов у світ перший номер «Нью-Йорк таймс» ціною в 2 центи.

У 1918 році був заснований Одеський національний політехнічний університет.

У 1947 році було створено Центральне розвідувальне управління (ЦРУ) - агентство Федерального уряду Сполучених Штатів Америки, основна функція якого - збір та аналіз інформації про діяльність іноземних урядів, організацій і громадян. ЦРУ - це основний орган зовнішньої розвідки США. Історія така: під час Другої світової війни за вказівкою президента Рузвельта була створена перша в історії США розвідувальна організація «Управління стратегічних служб» (УСС). Після війни президент Трумен розформував УСС, але, розуміючи необхідність у систематизації розвідувальної роботи, яка до цього велася армійськими управліннями, в 1946 році видав директиву про створення Національного розвідувального управління. Наступного року конгрес США прийняв рішення про централізацію всієї розвідувальної роботи в рамках єдиної організації. І після підписання президентом Труменом Закону про національну безпеку, 18 вересня 1947 року був офіційно засновано Центральне розвідувальне управління, підпорядковане Раді національної безпеки. Першим директором ЦРУ став контр-адмірал Роскоу Хилленкоттера. В історії ЦРУ, як будь-якого розвідувального управління, були і блискучі досягнення, і серйозні провали. Останнім часом основними напрямами діяльності ЦРУ стали економічна розвідка та боротьба з міжнародним тероризмом і наркомафією. Штаб-квартира Управління розташована в місті Ленглі, неподалік від Вашингтона, штат Вірджинія. Діяльність ЦРУ і його співробітників відображена у численних романах і кінофільмах.

У цей день в 1976 році пройшли похорони глави Китаю Мао Цзедуна. Після двох важких інфарктів він помер 9 вересня 1976 року на 83-му році життя. Крім того, він страждав від хвороби Паркінсона. На похорон «Великого керманича» прийшло понад мільйон осіб. Тіло покійного забальзамовано за розробленою китайськими вченими методикою і виставлено для огляду через рік після смерті в мавзолеї, спорудженому на площі Тяньаньмень. Після смерті «Великого керманича» безліч жінок звернулися в ЦК КПК з проханням видати їм допомогу на дітей, батьком яких був Мао. Треба сказати, майже всі, хто звернувся допомогу отримали: члени Політбюро Компартії Китаю добре знали про звички свого вождя. Жінки не брехали - вони дійсно ростили дітей Мао. «Великий керманич» ще відомий як засновник «культурної революції» в Китаї, коли було знищено кілька мільйонів людей, починаючи від простих робітників і селян, закінчуючи партійною та культурною елітою КНР. Загони «борців» громили все підряд, життя у містах завмерло. Спалювалися картини, книги, твори мистецтва, меблі. Незабаром Мао усвідомив наслідки своєї діяльності, але поспішив покласти всю відповідальність за те, що сталося, на свою третю дружину Цзян Цин, тим самим запобігши розвінчання свого культу особи. Вдова Мао була засуджена до довічного ув'язнення, спочатку вона відбувала строк у в'язниці, а потім в маєтку з сильною охороною. Дозволили тільки зустрічі з дочкою. 14 травня 1991 року вдова Мао зробила петлю з пояса халата й покінчила життя самогубством. Серед її речей знайшли коротку, як зізнання в коханні, записку, написану Мао незадовго до його смерті: «Я був несправедливий до тебе».

У 1981 році у Франції була заборонена смертна кара.

18 вересня 1991 року синьо-жовте полотнище було узаконено як офіційний прапор України постановою Президії Верховної Ради «Про прапор України», де йшлося: «До прийняття Конституції України дозволити в протокольних заходах використовувати синьо-жовтий прапор». Синьо-жовтий прапор був офіційно затверджений Державним прапором України постановою Верховної Ради від 28 січня 1992 року «Про Державний прапор України». Нині в нашій країні офіційно встановлений День Державного прапора 23 серпня.

Яке сьогодні церковне свято

Церква сьогодні вшановує пам'ять пророка Захарія і святої Єлизавети / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 18 вересня вшановує пам'ять пророка Захарія і святої Єлизавети. У народі свято назвали «Кумоха осіння». 18 вересня гнали з сіл нечисть. День вважався щасливим для передбачень. 

Що сьогодні не можна робити

Не можна прати - можете захворіти. Не пускайте незнайомих людей у будинок, не давайте нікому хліб і не пускайте переночувати. 

Прикмети на 18 вересня    

Читайте такожВихідні у жовтні: коли та скільки відпочиватимуть українці

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- листя горобини пожовкло - зима буде ранньою;

- ягід горобини мало - осінь буде сухою.

- на сході хмари червоні - буде вітряно і дощитиме. 

18 вересня іменини

Іменини у Гліба, Давида, Олександра, Захарії, Афанасія, Олексія, Раїси, Іраїди, Федора і Максима.