У цей день світ відзначає День Святого Іво Хелори - покровителя юристів, нотаріусів та адвокатів / zib.com.ua

Яке свято 19 травня 2020

У цей день світ відзначає День народження «Кубика Рубіка», День харчової революції, День Святого Іво Хелори - покровителя юристів, нотаріусів та адвокатів, Всесвітній день боротьби з запальними захворюваннями кишечника.

Читайте такожДень вишиванки 2020 - коли відзначають та як святкують в УкраїніВ США святкують День перевірки на гепатит, День торта, у Туреччині - День пам'яті Ататюрка, молоді та спорту, у Шрі-Ланці - День пам'яті, у Китаї - День туризму, у Греції - День пам'яті геноциду греків Малої Азії.

Пам'ятні дати 19 травня, річниці та події

У 1802 році за ініціативою Наполеона I у Франції був заснований Орден Почесного легіону.

Відео дня

У 1815 році кантон Женева приєднався до Швейцарської конфедерації.

В 1906 році було відкрито рух по Симплонскому залізничного тунелю в Альпах на дорозі, що зв'язує швейцарський місто Бриг з італійським містом Домодоссола. Був найдовшим тунелем у світі понад півстоліття. Він знаходиться на трасі "Східного експресу", на лінії Париж-Стамбул. Довжина тунелю склала 19803 метра. У 1922 році була відкрита друга колія в тунелі, розташованому паралельно. Довжина поруч розташованого тунелю 19824 метра. В даний час на ділянці Бриг-Изелле ді Траскуере курсує склад, що перевозить на спеціальних платформах автомобілі.

У 1910 році відбулося «повернення» комети Галлея / nasa.gov

У 1910 році відбулося «повернення» комети Галлея: Земля перетнула її хвіст. З цієї нагоди у США пройшов жвавий розпродаж таблеток «Комета», які пропонувалися в якості протиотрути: поширилися чутки, що в хвості комети містяться отруйні речовини. Однак, всупереч побоюванням, комета не заподіяла землянам ніякої шкоди. Навіть незвичайних атмосферних явищ зафіксовано не було.

У 1926 році американський винахідник і підприємець отримав 1093 патенти в США і близько 3 тисяч в інших країнах світу, творець фонографа, який удосконалив телеграф, телефон, кіноапаратуру, розробив один з перших комерційно успішних варіантів електричної лампи розжарювання - Томас Едісон вперше виступив по радіо. На вечорі, влаштованому Національною електричною компанією в Атлантік-Сіті, його попросили поговорити перед мікрофоном. Розгубившись, винахідник вимовив: «Я не знаю, що і сказати... Я вперше говорю перед такою штуковиною. Спокійної ночі!». До речі, саме Едісон запропонував використовувати на початку телефонної розмови слово «алло». У 1928 році за свої заслуги він був нагороджений вищою нагородою США -Золотою медаллю Конгресу.

У 1960 році легендарного діджея Алана Фріда, ввів в ужиток слово «рок-н-рол», звинуватили у хабарництві. Так, на його кар'єрі був поставлений хрест.

У 1961 році безпілотний космічний апарат Венера-1 вперше пролетів біля Венери.

Яке сьогодні церковне свято

Ілюстрація REUTERS

Православна церква 19 травня вшановує пам'ять праведного Іова Багатостраждального. У народі день назвали Іова Горошника або Огірочника, тому що він припадав на посів цих рослин. В цей день, за переказами наших предків, мати-земля дає і траві, і звірю, і птиці, і людині зцілення. Вона відкриває підземні води, черпає срібним ковшем живу вологу. Тому 19 травня з раннього ранку прийнято було ходити босоніж по росі. Такий ритуал проводили і дорослі, і діти. Люди вірили, що роса в цей день має чудодійну силу і особливу користь. Малюкам дозволялося навіть кататися в траві. Вважалося, що таким способом вони більше «вберуть» здоров'я і сили. Крім того, згідно з повір'ям, усіма городніми роботами в цей день повинна займатися тільки жінка – тоді врожаю буде більше.

Що сьогодні не можна робити

Чоловікам не рекомендується займатися важкою роботою.

Прикмети на 19 травня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- вранці немає роси – чекай зміни погоди;

- туман на світанку – не буде опадів.

19 травня іменини

Іменини у Діонісія, Михея, Івана, Василя і Дениса.