24 травня - Всесвітній день шизофренії / фото ua.depositphotos.com

Яке свято 24 травня 2021

Цього дня у світі відзначаються Всесвітній день шизофренії, Всесвітній день відеоігор, Міжнародний жіночий день за мир і роззброєння, Міжнародний день тіари, Європейський день парків.

Читайте такожВихідні у червні 2021: як будемо відпочивати в перший місяць літаУ Канаді - День патріотів у Квебеку, День велосипеда, День Вікторії, у США - День штату Вайомінг, День ескарго, День юкатанських креветок, День авіаційного техніка, День братів, День «сміттєвого полювання», День сонцезахисного крему, в Португалії - День Азорських островів, в Еритреї - День Незалежності, у Белізі - День Співдружності, в Болгарії - День культури і писемності, у Буганді - День пам'яті Любірі, в Еквадорі - День битви при Пічінче.

Пам'ятні дати 24 травня, річниці та події

У 1626 році 24 травня директор нових Нідерландів Петер Мінейт купив у індіанців острів Манхеттен за 60 гульденів. 

Відео дня

У 1844 році цього дня була відправлена перша в світі Телеграма із Вашингтона в Балтімор. Винахідником цього «дива» був Семюел Фінлі Бриз Морзе. 

У 1956 році в цей день у швейцарському Лугано пройшов перший в історії конкурс «Євробачення» / фото Thomas Hanses/eurovision.tv

24 травня 1928 експедиція Умберто Нобіле на дирижаблі «Італія» досягла Північного полюса. Екіпаж складався з 18 осіб. Крім Нобіле до нього увійшли 15 італійців, чеський фізик Бегоунек і шведський метеоролог Мальмгрен. Командиром корабля був сам Нобіле. Перед початком експедиції екіпаж прийняв у Ватикані Папа Римський Пій XI. Знизившись на дирижаблі до 100 метрів над Північним полюсом, члени експедиції скинули на лід три прапори - норвезький, американський та італійський, а ще великий дубовий хрест, вручений їм Папою Пієм XI. Екіпаж провів над полюсом 2,5 години, обстежив територію з повітря. Потім знову набрав висоту і вирушив у бік Аляски. Але планам Нобіле не судилося здійснитися. Над Баренцевим морем 25 травня дирижабль зазнав аварії. Екіпаж був урятований. Переліт на дирижаблі з Кінгсбея в Теллер протяжністю 5300 кілометрів над незвіданими просторами Льодовитого океану став одним із найбільш значних досягнень в історії повітроплавання. 

У 1956 році в цей день в швейцарському Лугано пройшов перший в історії конкурс «Євробачення». У ньому взяли участь представники країн Європи-Бельгії, Голландії, Італії, Люксембургу, Франції, ФРН, Швейцарії. Переможницею стала швейцарка Ліз Ассія з піснею «Refrain». Ідея створення музичного конкурсу - видовищної розважальної програми, яка б сприяла культурному згуртуванню країн Європи, виникла у 1950-х роках і виходила від Європейської мовної спілки (ЄВС). Восени 1955 року Генеральна Асамблея ЄВС схвалила концепцію «Євробачення», конкурс був проведений 24 травня 1956 року. Назва конкурсу походить від назви мережі розповсюдження телепрограм «Євробачення», що належить ЄВС. Зараз конкурс проходить щорічно та є одним із найбільш популярних у світі з багатомільйонною аудиторією (через пандемію коронавірусу в 2020 році шоу скасували). 

У 1964 році в цей день відбулися заворушення через футбольний матч Перу-Аргентина в Лімі. Загинуло 328 людей, постраждало понад 4 тисячі осіб.

У 1993 році Еритрея отримала незалежність від Ефіопії. 

У 1995 році на екрани США вийшов фільм «Хоробре серце» з Мелом Гібсоном у головній ролі.

Яке сьогодні церковне свято

24 травня церква вшановує пам'ять священномученика Мокія / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 24 травня вшановує пам'ять священномученика Мокія. Свято частіше називають Мокрим - цього дня, як правило, йде дощ. Ще 24 травня - День слов'янської писемності та культури: вшановується пам'ять святих рівноапостольних Кирила і Мефодія.

Що сьогодні не можна робити 

Не рекомендується працювати в полі або на городі - град може побити всі посіви. Не варто починати нові справи, а також робити великі покупки. День чудово підходить для розриву стосунків. 

Прикмети на 24 травня      

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- на світанку сонце багряне - до грозового літа;

- дощ пішов після обіду - він буде затяжним; 

- веселка високо в небі - до вітру, низько - до негоди. 

Вас також може зацікавити: