28 квітня - День «Поцілуй свою другу половинку» / фото pixabay.com

Яке свято 28 квітня 2021

Цього дня у світі відзначаються День «Поцілуй свою другу половинку», Всесвітній день канцтоварів, Міжнародний день собак-поводирів, Всесвітній день охорони праці, Міжнародний день захисту від шуму, День народження кондиціонера, День боротьби з харчовими відходами, День космічного туриста, День виявлення гена біологічного годинника, День «деніму», День «Заплати вперед», День свободи форматів даних, День офісного кубикла.

Читайте такожДень матері 2021: коли відзначаємо, історія та традиції святаУ США - День штату Меріленд, День чорничного пирога, День супергероя, День читання великих поетів, День хоробрих сердець, День «Чистої комедії», в Індії - День юристів, у Канаді - День жалоби за робітниками, в Японії - День відновлення суверенітету, в Італії - День Сардинії, у Польщі - День безпеки і здоров'я на роботі, у Барбадосі - День національних героїв, в Афганістані - День ісламської революції.

Пам'ятні дати 28 квітня, річниці та події

У 1686 році Ісаак Ньютон представив Королівському товариству перший том своєї монументальної праці «Математичні початки натуральної філософії». 

Відео дня

У 1784 році винахідники Б. Лонуа і Ж. Б'єнвеню у Франції продемонстрували першу офіційно визнану саморушну модель вертольота.

У 1847 році, слідуючи з Лондондеррі в Квебек, зазнав корабельної аварії британський вітрильник «Exmouth». Загинули 248 людей.

У 1908 році була заснована Всесвітня асоціація есперанто (UEA). 

У 2001 році відбувся політ першого космічного туриста / фото REUTERS

У 1914 році в США був запатентований повітряний кондиціонер. Вперше про кондиціонер, як винахід, стало відомо в 1815 році, коли француз Жанн Шабаннес запатентував метод кондиціонування повітряного потоку та спосіб регулювання температури в будівлях. Незважаючи на перспективну ідею, її практичного застосування довелося чекати довго. Аж у 1902 році в США інженер-винахідник Вілліс Карріер зібрав першу в світі промислову холодильну машину для друкарні у Нью-Йорку. Починаючи з 1931 року, коли був винайдений безпечний для людського організму фреон, конструктори зібрали всі вузли та агрегати кондиціонера в одному корпусі. Так з'явилися перші віконні кондиціонери, далекі нащадки яких успішно працюють і в наші дні. 

У 1945 році були страчені італійський диктатор Беніто Муссоліні та його коханка Клара Петаччі. Їх розстріляли на околиці села Меццегра. Тіла Муссоліні і Петаччі були привезені в Мілан. На автозаправці біля площі «Пьяцца Лорето» (де 10 серпня 1944 року було страчено 15 партизанів-антифашистів) їх разом із тілами 5 інших розстріляних діячів фашистської партії повісили догори ногами. Після цього мотузки підрізали, і тіла деякий час лежали в стічній канаві. 1 травня Муссоліні і Петаччі були поховані на міланському кладовищі Музокко в безіменній могилі на ділянці для бідних. У Великдень 1946 року тіло Муссоліні було ексгумовано й викрадено трьома фашистами під керівництвом Доменіко Леччізі. Тіло було знайдено в серпні того ж року, проте залишалося непохованим упродовж 10 років через відсутність політичного консенсусу. Нині тіло Муссоліні спочиває у фамільній крипті в рідному місті Предаппіо. У 2011 році в Італії був створений документальний фільм «Тіло вождя», присвячений тому, що відбувалося з тілом дуче після смерті. 

У 1947 році Тур Хейєрдал із п'ятьма товаришами вирушив у плавання на плоту Кон-Тікі від західного узбережжя Південної Америки до Таїті.

У 1967 році американський боксер Кассіус Клей (в майбутньому Мухаммед Алі) був позбавлений права брати участь в поєдинках у зв'язку з його відмовою служити в армії США.

У 2001 році відбувся політ першого космічного туриста – американського підприємця і мультимільйонера італійського походження Денніса Тіто. 

Яке сьогодні церковне свято

28 квітня - Велика середа Страсного тижня Великого посту / фото ua.depositphotos.com

28 квітня - Велика середа Страсного тижня Великого посту. Страсний тиждень присвячений спогаду останніх днів земного життя Спасителя, його стражданням на Хресті, смерті й похованню.

Православна церква 28 квітня також вшановує пам'ять святого апостола Пуда. У народі день назвали Пудів.

Що сьогодні не можна робити 

Не рекомендується працювати допізна - можна накликати біду.

Прикмети на 28 квітня     

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- бджоли рано повертаються у вулики - до сильного потепління;

- ніч була прохолодною, а день спекотним - тепла погода прийшла остаточно;

- граки голосно кричать - погода буде сонячною.

Вас також може зацікавити: