Сьогодні - День відкриття нових дверей / фото ua.depositphotos.com

Яке свято 3 вересня 2020

Цього дня світ відзначає День народження бюстгальтера і День відкриття нових дверей.

Читайте такожЦерковні свята у вересні: православний календар на місяць

У США - День сирних грінок, День хмарочосів, в Австралії - День прапора, у Сан-Марино - День Республіки, в КНР - День Перемоги над мілітаристською Японією, у Монако - День звільнення, в Швейцарії - Женевський патріотичний пост, у Таджикистані - День цивільної авіації, в Катарі - День Незалежності, у Молдові - День Національної армії, в Тайвані - День Збройних сил, у Тунісі - День руху за незалежність, в Канаді, Британії - День торгового флоту.

Відео дня

Пам'ятні дати 3 вересня, річниці та події

Цього дня у 301 році було засновано Сан-Марино - найстарішу на сьогодні державу Європи. 

У 1609 році англійський мореплавець Генрі Хадсон відкрив Нью-Йоркську гавань. 

У 1739 році було засновано місто Шостка, що в Сумській області.  

У 1812 році в Англії на першому в світі консервному заводі була випущена перша банка консервів. 

У 1838 році в Києві було відкрито Інститут шляхетних дівчат. 

У 1864 році в цей день вибухом була зметена Стокгольмська лабораторія Альфреда Нобеля, де він разом із батьком проводив досліди з нітрогліцерином. Загинули 5 помічників і молодший брат Альфреда - Еміль. Батька від горя розбив удар. Але Альфред свої досліди не припинив, і через три роки отримав патент на виготовлення динаміту. 

У цей день було відкрито пам'ятник Лесі Українці / фото telegraf.com.ua

У 1914 році перший патент на винахід бюстгальтера під назвою Caresse Crosby був виданий американці Мері Фелпс Якоб. Відмовившись від жорсткого корсета, вона почала використовувати конструкцію з двох хусток і стрічки. Всі жінки в цей час носили корсети, і спочатку «безперечний ліфчик» успіху не мав. Але заповзятливий чоловік винахідниці, який служив у корсетній фірмі, запропонував своїм господарям новинку, і ті виявилися провидцями, придбавши у Мері патент за 1500 доларів. Це були пристойні на ті часи гроші - за 260 доларів тоді можна було купити автомобіль. У 1920-ті роки бюстгальтер все ще по-старому називали м'яким корсетом. Зазвичай його шили з корсетних тканин – мадаполаму, дамасту, атласу. У 1930-ті роки емігрантка з Росії Іда Розенталь заснувала в Сполучених Штатах разом із чоловіком підприємство, де вперше стали виробляти бюстгальтери з чашечками різних розмірів та еластичними бретельками. У 1932 році форму бюстгальтера змінили, акцентуючи увагу на глибині чашок. Поступово конструкція цієї деталі туалету вдосконалювалася. У 1935 році виробники бюстгальтерів придумали подушечки, що вставляються в бюстгальтер і надають жіночим грудям пишність. У цей же період була введена нумерація чашок від А до D. після винаходу нейлону в 1938 році для виготовлення бюстгальтерів стали застосовувати не тільки натуральні матеріали, але й синтетику. Сьогодні ця важлива частина жіночого туалету проводиться із застосуванням найсучасніших технологій і постійно вдосконалюється.  

У 1924 році був розіграний перший міжнародний чемпіонат з гандболу. 

У 1950 році заїздами на трасі в Монці (Італія) завершився перший Чемпіонат світу «Формула-1». Чемпіоном став 43-річний Ніно Фарина. 

3 вересня 1967 року - «День H»: Швеція перейшла на правобічний рух. У цей день з 1 години ночі до 6 ранку було заборонено рух особистого автотранспорту (працювали екстрені служби, комерційні перевізники, дозволялися велосипеди). У великих містах заборона була довшою, наприклад, у Стокгольмі - з 10 ранку суботи до 15 години неділі. За час заборони робітники включили праві світлофори, розчохлили нові знаки загальноєвропейського зразка. Через брак робочих рук до робіт довелося підключити солдатів. У «День H» о 4:50 ранку всі транспортні засоби повинні зупинитися й змінити бік дороги; продовжити рух дозволялося о 5:00. На перший час після переходу був встановлений спеціальний режим обмеження швидкості. Загалом перехід на правобічний рух пройшов спокійно. У перші два дні не було зареєстровано жодного смертельної ДТП - як висловилася газета «Тайм», «обійшлося пом'ятими крилами і зачепленою зарозумілістю». Незважаючи на те, що весь автомобільний рух було зроблено правобічним, метро і залізниця не перейшли на нову систему й використовують лівобічний рух донині, за винятком трамвая. Після «Дня H» більшість трамвайних ліній було розібрано або покинуто. Мережа збереглася лише в Норрчепінгу, Гетеборзі та на трьох приміських лініях у Стокгольмській області. Якщо у Гетеборга було достатньо коштів на адаптацію трамвая під правобічний рух, то в Стокгольмі змогли лише замовити нові автобуси, оскільки на лініях, що залишилися ходили двонаправлені трамваї, де двері були з обох боків. У 1968 році, надихнувшись прикладом Швеції, Ісландія провела аналогічну операцію під тією ж назвою.  

У 1973 році 3 вересня в Києві було відкрито пам'ятник українській поетесі, письменниці, перекладачеві та культурному діячу Лесі Українці.

Яке сьогодні церковне свято

Церква вшановує пам'ять апостола від 70-ти Тадея і мучениці Васси Алонської / фото REUTERS

Православна церква 3 вересня вшановує пам'ять апостола від 70-ти Тадея і мучениці Васси Алонської. Інші назви свята: «Тадеїв день», «Тадей», «Льняниця», «Василиса». Той, хто 3 вересня збирається в дорогу, повинен взяти з собою сушену стеблинка льону - тоді шлях буде вдалим.

Що сьогодні не можна робити

Не можна слухати чужі поради, вони в кожному разі будуть неправильними. Дослухайтеся своєї інтуїції.

Прикмети на 3 вересня    

Читайте такожКоли Великдень у 2021 році: дата свята в Україні

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- погожий день - ще місяць така погода протримається; 

- павуки наплели багато павутини - до тепла;

- багатий урожай горобини - осінь буде сирою, мало ягід - сухою. 

3 вересня іменини 

Іменини у Васси, Тадея, Аврамія, Павла, Олександра, Рафаїла, Корнилія, Ігнатія та Марфи.