У цей день світ відзначає Міжнародний день пожежних / poltava.sq.com.ua

Яке свято 4 травня 2020

У цей день світ відзначає Міжнародний день пожежників, Міжнародний день поваги курей, День «Зоряних воєн», День народження складної парасольки, Всесвітній день підтримки, Глобальний тиждень безпеки дорожнього руху, День боротьби з булінгом.

Читайте такожВ Україні скоро відзначають День матері – дата та традиції святаВ США святкують День птахів, День апельсинового соку, День оновлення взаємин, у Японії - День зелені, у Замбії - День праці, у Китаї, на Фіджі – День молоді, у Нідерландах – День поминання, у Британії, Ірландії – Травневий банківський вихідний, у Намібії – День Кассинги, у Туркменістані – День працівників цивільної авіації, у Латвії – День відновлення незалежності, в Тонга – День наслідного принца, в Австрії – День святого Флоріана, у Таджикистані – День працівників податкового органу.

Пам'ятні дати 4 травня, річниці та події

У 1113 році Володимир Мономах вступив на Київський Великокнязівський престол.

Відео дня
В 1715 році в Парижі була вироблена перша складана парасолька / Фото УНІАН

В 1715 році в Парижі була вироблена перша складана парасолька.

В 1776 році була проголошена незалежність острова Род-Айленд - нині штат США.

У 1838 році діячі культури викупили з кріпосної неволі великого українського поета Тараса Шевченка.

У 1878 році Томас Алва Едісон вперше публічно продемонстрував винайдений ним фонограф – попередник грамофона, патефона і взагалі пристроїв звукозапису і звуковідтворення. Сам Едісон був настільки вражений відкриттям, що сказав: «Ніколи я ще не був так приголомшений у моєму житті. Я завжди боявся речей, які працюють з першого разу». Протягом 1878 року фонографи демонструвалися на виставках в США і Європі і привернули увагу широкої публіки. Тисячі відвідувачів годинами стояли в черзі, щоб прослухати запис. Дотепно висловився Бісмарк: «Фонограф – небезпечна річ для дипломатів, але він стане надзвичайно хорошим, якщо дипломати почнуть говорити правду». Фонограф був улюбленим дітищем Едісона. Протягом 40 років він вносив у його конструкцію удосконалення, на які отримав 80 патентів.

У 1896 році в Лондоні вийшов перший випуск газети «Daily Mail».

У 1904 році почалося будівництво Панамського каналу.

В 1904 році в Англії Генрі Ройс і Чарльз Роллс почали виробництво автомобілів під назвою «Роллс-Ройс».

В 1927 році в США була створена Академія кіномистецтва, яка незабаром заснує кінопремію «Оскар».

У 1953 році розпочало роботу Київське вище інженерне радіотехнічне училище ППО (КВІРТУ ППО).

У 1979 році Маргарет Тетчер стала першою жінкою-прем'єром Великобританії. «Залізна Леді», як її називали, була визнана найвпливовішою жінкою в світі протягом десяти років. Її шлях до вершини влади здається неможливим - дочка власника маленького магазина, виховувалася в будинку без водопроводу, взяла штурмом споконвіку чоловічий Олімп. Тетчер, творчо використовуючи законодавство, добилася більшого, ніж три її попередники разом узяті. Свою посаду вона залишила в 1990 році. Померла на 88-му році життя в Лондоні. Тоді прес-секретар екс-прем'єра лорд Тімоті Белл заявив з посиланням на дітей «Залізної леді»: «Марк і Керол Тетчер оголосили, що їх мати - баронеса Тетчер - мирно померла після інсульту».

У 1986 році зона евакуації навколо Чорнобиля була збільшена до 30 кілометрів.

У 1990 році Верховна Рада Латвійської РСР різко засудив включення Латвії до складу Радянського Союзу і оголосив про відновлення незалежності Латвійської Республіки.

У 2000 році ряд предметів із затонулого у 1912 році «Титаніка» були продані на аукціоні «Сотбіс» за 60 тисяч доларів.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 4 травня вшановує пам'ять мучеників Януарія, Прокла, Фавста і Созия / Фото УНІАН

Православна церква 4 травня вшановує пам'ять мучеників Януарія, Прокла, Фавста і Созія. У народі день назвали Проклів. Люди зверталися за допомогою до домового, просячи захистити його від підступів злих духів оселі, господарські споруди та худобу. В цей період селяни активно займалися садово-городніми роботами. Щоб все цвіло й плодоносило, читали змови на хороший урожай.

Що сьогодні не можна робити

Не можна в цей день сваритися з близькими і кричати на оточуючих. Також було повір'я, що 4 травня відьми перетворюють росу на траві в отруту. Тому до обіду не можна худобу і домашніх тварин випускати на вулицю.

Прикмети на 4 травня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- грім звучить сильно і гулко – до багатого врожаю;

- дрібний дощ – буде негода;

- почала цвісти черемха – літо буде посушливим і жарким;

- квіток на черемусі дуже багато - чекайте дощів.

4 травня іменини

Іменини у Олексія, Ісакія, Дениса, Кіндрата, Максима, Федора, Івана, Миколи та Олександра.