День кримськотатарського прапора 26 червня / фото УНІАН

Сьогодні, 26 червня, відзначається День кримськотатарського прапора. Цього дня вшановується національний прапор кримських татар, корінного народу Криму.

Читайте такожІменинники 26 червня: кого вітати з Днем ангела та як назвати дитину

Кримськотатарський прапор являє собою полотнище блакитного кольору із жовтим гербом (темгою) у верхнім лівім куті. Блакитний колір – традиційний колір тюркських народів і використовувався ще на стягах Кримського ханства. Зображений на прапорі герб – тарак-тамга (герб-гребінь) є родовим знаком Ґераїв, правлячої династії Кримського ханства.

Відео дня

Прапор був затверджений Курултаєм кримських татар у 1917 році та поновлений 30 червня 1991 року. Саме свято почали відзначати з 2010 року й закріплене воно рішенням V Курултаю кримськотатарського народу.

З нагоди Дня кримськотатарського прапора в Офісі президента України пригадали його історію та боротьбу кримських татар за повернення під контроль України. Адже саме кримські татари через чітку проукраїнську позицію зазнають переслідувань і дискримінації в анексованому Криму, й становлять більшість політичних бранців.

"Золота тамга на блакитному стязі для всього світу стала символом нескореності та мужності народу, символом боротьби за свої права, боротьби за повернення Криму під контроль України", – наголосили в ОП.

З нагоди свята сьогодні по різних куточках України, а також у низці інших країн світу майорять кримськотатарські прапори, нагадуючи про дух свободи та єдності.