День святого Пантелеймона 2023 / колаж УНІАН

9 серпня - день Пантелеймона Цілителя. Цей святий особливо шанований і вважається покровителем лікарів, хворих і військових, тому в нього часто просять за здоров'я поранених. Як правильно помолитися святому і яку молитву прочитати перед іконою - розповідаємо в матеріалі.

День святого Пантелеймона Цілителя - історія великомученика

Пантелеймон народився і жив у III столітті в Нікомедії, при народженні його ім'я було Пантолеон. Його батько був багатим язичником, а мати - християнкою. Вона хотіла виховати сина також у християнських традиціях, але рано пішла з життя. Тож Пантолеон пішов до язичницької школи, а пізніше вивчив лікарську справу і став лікувати людей - безкоштовно. Незабаром він познайомився з християнином Єрмолаєм, якого переслідували язичники. Єрмолай розповів лікарю про християнство і Пантолеон вирішив охреститися - став Пантелеймоном. У житії святого розповідається, що сталося це після того, як він воскресив померлого від укусу змії хлопчика.

Пантелеймон продовжив лікувати людей, але оскільки робив це безплатно, то інші нанесли на нього нападки імператору Максиміану. Той викликав лікаря, і Пантелеймон, щоб довести силу своєї віри, запропонував влаштувати змагання з язичницькими жерцями: хто з них вилікує невиліковно хворого. Силою молитви це зробив Пантелеймон, і після цього багато хто прийняв християнську віру. Правитель у гніві наказав святого катувати і кинути з каменем у море - але цілитель залишився неушкодженим. Дикі звірі теж його не чіпали і святого прив'язали до дерева, щоб стратити. Але меч теж не приніс йому шкоди - стратити його змогли, лише коли Пантелеймон сам попросив. У житії сказано, що з його ран замість крові текло молоко, а на оливковому дереві, до якого прив'язали святого, одразу ж з'явилися плоди. Загинув цілитель у 30 років.

Відео дня

За нинішнім церковним календарем його пам'ять вшановують 9 серпня, але з переходом на новоюліанський календар згадувати будуть 27 липня.

Молитва в день святого Пантелеймона Цілителя - як правильно просити про здоров'я

Частинки мощей святого є в багатьох храмах у світі. Глава Пантелеймона перебуває на Афоні, у Пантелеймонівському монастирі, а в Мадриді, в монастирі Преображення Господнього зберігається кров святого - одна з найбільш шанованих святинь. Цілий рік вона перебуває у твердому стані й лише в день пам'яті святого за григоріанським календарем (27 липня) сама по собі стає рідкою.

Традиційно святому Пантелеймону моляться про міцне здоров'я і вірять, що він може вилікувати всі хвороби, не тільки фізичні, а й душевні. Священнослужителі нагадують, що нарівні з молитвою до святого потрібно звертатися і до Ісуса Христа, бо саме він - початок і кінець. Святий же - це провідник нашої молитви і прохач за нас перед Богом. 

Ще одна важлива умова молитви - це смирення. Неправильно просто зайти до церкви, поставити свічку святому Пантелеймону, і розвернувшись, піти. Пам'ятайте про те, що "Бог гордим противиться, а смиренним дає благодать". Просіть - і буде дано по вірі вашій.

На іконах цілителя Пантелеймона зображують із невеликою скринькою в лівій руці та ложечкою в правій - для кожного, хто просить, у нього свої ліки. 

Молитва Пантелеймону про здоров'я та зцілення

Святий Пантелеймон

О великий угодниче Христове, страстотерпче і лікареві багатомилостивий, Пантелеймоне! Умилосердися наді мною, грішним рабом, почуй стогін і крик мій, умилостиви небесного, верховного Лікаря душ і тіл наших, Христа Бога нашого, хай дарує мені зцілення від гнітючої мене недуги. Прийми негідне благання найгрішнішого паче за всіх людей, відвідай мене благодатним відвідуванням, не знехтуй гріховними виразками моїми, помасти єлеєм милості твоєї та зціли мене; нехай, здравий душі та тілом, залишок днiв моїх, благодаттю Божою, зможу провести у покаянні та догоджаннi Богові й сподоблюся восприять благий кінець житія мого. Ей, угодниче Божий! Благай Христа Бога, нехай заступництвом твоїм дарує мені здоров'я тілу і спасіння душі моєї. Амінь.

Що не можна робити в день святого Пантелеймона

У день Пантелеймона не так багато заборон, але суворих:

  • не можна лаятися, злитися, лихословити, думати про погане - ця заборона стосується і інших днів;
  • не можна відмовляти в допомозі нужденним; 
  • заборонено працювати і займатися будь-якою фізичною працею - краще присвятіть цей час молитві.

У день Пантелеймона святому моляться і ставлять свічку за поранених військових - щира молитва здатна зцілити навіть тяжкохворого. Також цього дня заведено збирати цілющі трави і готувати пиріжки з молодою капустою - їх слід роздати малозабезпеченим і пригостити ними хворих.

Раніше ми розповідали, коли Спаси 2023 і їх традиції, які слід знати.

Вас також можуть зацікавити новини: