Ілюстрація REUTERS

Свято 1 червня 2020

У цей день світ відзначає Міжнародний день захисту дітей, Всесвітній день батьків і Всесвітній день молока.

Читайте такожВихідні та свята в Україні: календар на 2020 рікВ Польщі святкують День без алкоголю, у США - День оливок, День «Скажи що-небудь приємне», День «Підкинь монетку», День торта з фундуком, День ходьби босоніж, в Ірландії - Червневий вихідний, у Китаї - День дитини, у Монголії - День матері і дитини, у Новій Зеландії - День народження королеви, на Багамських островах - День праці, у Камбоджі - День посадки дерев, у Вірменії - День пам'яті святої Рипсиме, у Самоа - День незалежності, у Кенії - День свободи (День Мадарака), у Тунісі - День перемоги (День Конституції), у Португалії - День Азорських островів, в Індонезії - День Панча Сила, у Гайані - День Карибського співтовариства, у Замбії - День героїв.

Пам'ятні дати 1 червня, річниці та події

У 1479 році в Копенгагені було відкрито перший в Данії університет.

Відео дня

У 1495 році з'явилася перша письмова згадка про шотландського віскі в казначейських звітах Шотландії. Винокуром був чернець Джон Кор.

У 1831 році англійський дослідник Джон Росс відкрив північний магнітний полюс.

У 1838 році діячі культури викупили з кріпосної неволі Тараса Шевченка.

У 1860 році принц Уельський Альберт Едуард (майбутній король Едуард VII) заклав в Оттаві фундамент будинку канадського парламенту.

У 1862 році на всій території США було заборонено рабство / Nnm.me

У 1862 році на всій території США було заборонено рабство.

У 1869 році американський винахідник Томас Едісон отримав патент на електричний реєстратор голосування.

В 1880 році в будівлі банку Нью-Хейвена (шт. Коннектикут) був встановлений перший платний телефон - предтеча сучасних телефонів-автоматів.

У 1924 році зі складального конвеєра зійшов перший 6-циліндровий автомобіль нової марки Chrysler.

У 1935 році в Англії був введений іспит на отримання водійських прав.

У 1938 році вийшов перший номер журналу коміксів «Action Comics», в якому з'явився найвідоміший герой коміксів Супермен. Журнал коштував 10 центів. Вже до 1995 року збережені екземпляри продавалися за ціною понад 75 тисяч доларів. Пригодницьку історію придумав Джеррі Сігел (1914-1996), а відомий всім образ здоровяка в обтислому синьому костюмі з червоною буквою S на грудях створив художник Джо Шустер. Комікси про Супермена були неодноразово екранізовані. Перший фільм вийшов у 1948 році.

У 1946 році вперше в Британії були видані телевізійні ліцензії; вони стояли 2 фунта.

У 1950 році фірма грамзапису «Decca Records» випустила першу в світі платівку на 331⁄3 об/хв.

У 1967 році вийшов альбом The Beatles «Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band» — найкращий альбом усіх часів за версією журналу «Rolling Stone».

У 1980 році почав роботу телеканал Теда Тернера — CNN (Cable News Network). Це - перший цілодобовий інформаційний канал в світі.

У 2001 році у непальській столиці Катманду наслідний принц Дипендра розстріляв всю свою сім'ю і застрелився сам, при цьому загинув король Бірендра і майже всі члени королівської сім'ї.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 1 червня вшановує пам'ять преподобного Івана Углицького / фото УНІАН

Православна церква 1 червня вшановує пам'ять преподобного Івана Углицького. У народі день називають Іван Довгий. За традицією 1 червня печуть пироги і роздають їх. Ще до першого дня літа намагалися закінчити посадку цвітної капусти, квасолі, гарбуза. Також садили в цей день огірки.

Що сьогодні не можна робити

Не можна повертатися додому з пирогами, які пеклися для роздачі людям. Їх потрібно віддати птахам, самому є теж не слід.

Прикмети на 1 червня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- перші дні червня дощові – літо буде засушливим;

- 1 червня прохолодна погода - ще 40 днів не варто чекати тепла;

- мурашки поспішають по своїх справах – до хорошої і ясній погоді, закривають усі норки – бути довгим і холодним дощам.

1 червня іменини

Іменини у Корнилія, Анастасії, Андрія, Олександра, Антона, Василя, Віктора, Григорія, Дмитра, Івана, Ігнатія та Олега.