Що святити на Горіховий Спас / depositphotos.com

Християни східного обряду 29 серпня відзначають Горіховий Спас 2022. Саме в цей день в Константинополь принесли Нерукотворний образ Ісуса на полотні, тому друга назва свята "Полотняний Спас".

Раніше ми говорили, що можна приготувати на Горіховий Спас 2022.

Що святять на Горіховий Спас - дозволені дари природи

Які продукти нести до церкви / ua.depositphotos.com

Згідно з традицією, наші предки в цей день несли в храми полотна, льон і пасмо. Вірили, що речі, окроплені святою водою, зцілюють від хвороб і очищають людину після ворожіння. Також допомагають проводити обряди і дізнатися свою долю.

Відео дня

У сучасному світі віруючі освячують горіхи, яблука, мед, виноград, хліб, горіхові листя і гілки. Потім з цього всього роблять настоянки, відвари і додають в консервацію.

Також на Горіховий Спас прийнято святити нові колодязі, очищати джерела, потім пити їх них воду і обходити кругом - замикати літній цикл.

Стіл на Горіховий Спас - що приготувати до свята

Домашня випічка-головна страва свята / ua.depositphotos.com

Господині випікають різні хлібобулочні вироби із зерна нового врожаю. Це найважливіша кулінарна традиція 29 серпня. За старих часів пекли пироги з грибами, випікали домашній хліб, готували страви з горіхами. Потім пригощали всіх сусідів, знайомих і рідних.

Успенський піст на той час вже закінчувався, тому до столу сміливо можна було подавати рибу і м'ясо, але головними продуктами все одно залишалися яблука, мед і горіхи.

Народні умільці готували лікувальну настоянку на основі перетинок горіхів, заливаючи їх самогоном.

Вас також можуть зацікавити новини: