7 липня - Івана Купала - одне з головних слов'янських свят / фото УНІАН

Яке свято 7 липня 2020

У цей день світ відзначає Глобальний день прощення.

В Японії - Свято любові, у США - День полуничного «Санде», День печива «Макарони», День шоколаду, День прогулянки батька з дочкою, День правдивості, у Танзанії - День Саба Саба, на Соломонових островах - День незалежності, в Україні - День працівника природно-заповідної справи, у Замбії - День єдності.

Пам'ятні дати 7 липня, річниці та події

7 липня 1891 року компанія «American Express» запатентувала дорожній чек, що послужив прообразом сучасних кредитних карток / abcnews.go.com

7 липня 1891 року компанія «American Express» запатентувала дорожній чек, що послужив прообразом сучасних кредитних карт. Історія даного документа наступна: у 1880-х роках президент компанії «American Express» Фарго відправився подорожувати по Європі. Але відпочинок був безнадійно зіпсований через нескінченних проблем, пов'язаних з використанням кредитних листів для отримання грошей. Повернувшись з поїздки, він доручив голові відділу перевезень придумати щось зручне. Так і з'явилися дорожні чеки. Спочатку це нововведення було сприйнято з деяким побоюванням, і в перший рік компанія продала лише 248 чеків на трохи більше 9 тисяч доларів. До 1909 року річний обсяг продажу дорожніх чеків досяг 23 мільйонів доларів.

Відео дня

Читайте такожКрасиві привітання та листівки зі святом Івана Купала7 липня 1881 року вперше була надрукована казка «Піноккіо» римському «Журналі для дітей».

У 1980 році в цей день був здійснений перший переліт через Ла-Манш на літаку на сонячних батареях.

Яке сьогодні церковне свято

7 липня - Івана Купала (Іванів день) - одне з головних слов'янських свят, що збігається з Різдвом Івана Хрестителя. По доданню – в цей день цвіте папороть, але от тільки квітки ніхто ніколи не бачив. Купальських обрядів маса - плетіння вінків, прикрашання зеленню будівель, перестрибування через багаття, обливання водою, ворожіння, нічні безчинства. Це свято прийшов з часів язичництва. Відзначають його і деякі європейські країни, але от тільки за старим стилем, в дні літнього сонцестояння.

Що сьогодні не можна робити

На Івана Купала суворо заборонено купатися - вас легко можуть «потягнути» русалки і водяні / Фото УНІАН

На Івана Купала суворо заборонено купатися - вас легко можуть «потягнути» русалки і водяні. В цей день нічого не займають, не дають в борг і не продають, інакше сім'ю буде чекати бідність. Категорично заборонено підіймати цінні предмети, знайдені на дорозі.

Прикмети на 7 липня

Здавна існують погодні прикмети на цей день:

- у цю ніч зоряно - буде багато грибів;

- сильна роса – до врожаю огірків;

- вдень дощ - через п'ять днів буде сонячно;

- аромат польових квітів посилився – до дощу.

7 липня іменини

Іменини у Антона, Івана, Якова та Микити.