Яке сьогодні свято 17 вересня / коллаж УНИАН, фото pixabay.com

Православна церква України 17 вересня за новим календарем вшановує трьох дівчаток-мучениць на ім'я Віра, Надія і любов, а також їхню матір Софію. Трьох сестер стратили за те, що вони відмовилися зрадити Христа і принести язичницьку жертву. Їхня мати Софія поховала і оплакала дочок, а потім померла від горя.

За старим стилем 17 вересня церква шанувала ікону "Неопалима купина" і згадувала пам'ять священномученика Вавила Антіохійського і отрока Прилідіана.

У Київській Русі день Віри, Надії, Любові та Софії вважався жіночим святом і загальними бабиними іменинами. Святим мученицям молилися не тільки їхні тезки, але і всі жінки. Вірили, що будь-яка жіноча молитва в цю дату досягне небес. Жінкам в цю дату дозволялося не працювати, а чоловіки готували для них пироги.

Відео дня

За давньою традицією це народне свято варто почати з голосінь про свою важку долю і про пережиті неприємності. Можна навіть трохи поплакати. Наші предки вірили, що такий обряд принесе душевне полегшення і підкаже шляхи вирішення проблем.

Чоловіки в цей день точили сокири, серпи, коси, лопати та інші садові інструменти. Вірили, що якщо не заточити ці предмети перед на зиму, то в наступному році вони не прослужать як слід.

У селах в народне свято 30 вересня проходили "молодіжні святці", коли юнаки і дівчата красиво вбиралися, ходили на посиденьки і шукали собі пару. За прикметами, закоханій дівчині в цей день варто поскаржитися комусь про те, що коханий її не любить (навіть якщо це неправда), і тоді відносини точно будуть щасливими.

У свято 17 вересня наші предки молилися іконі "Неопалима купина", яка, за прикметами, захищає від пожежі. Якщо повісити такий образ в будинку або в сараї, то там ніколи не буде загоряння.

17 вересня - знак Зодіаку

Народжена 17 вересня людина за знаком Зодіаку - Діва. Іменинники цього дня дуже наполегливі і завжди домагаються своїх цілей. У них на шляху краще не стояти. Для них дуже важлива свобода. Іменинники 17 вересня планують все своє життя і не люблять сюрпризів. Вони добре розбираються в техніці і автомобілях.

17 вересня свято Україна / фото Annika Bitter / Pixabay

Що не можна робити 17 вересня

Жінкам в цей день не рекомендується важко працювати, а чоловікам - ображати жінок.

Невдалий день для рукоділля. Підвищується ризик поранитися і зіпсувати виріб.

У цей день категорично заборонено необережно поводитися з вогнем, плювати в нього, кидати сміття, залишати без нагляду. Ні в якому разі не можна розводити багаття у дворі, поле або в саду.

Брати і давати гроші в борг 17 вересня - погана прикмета. Будьте готові до того, що позичене повернути не вийде.

Заздрити, сваритися, згадувати минулі образи, мстити і бажати зла іншим людям 17 вересня - до великої біди.

Прикмети погоди 17 вересня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо в лісі вродило мало грибів, то перший сніг випаде рано.
  • Багато ягід на калині - до сніжної і морозної зими.
  • Якщо 17 вересня різко потепліло, то до кінця вересня буде тепло.
  • Гроза віщує теплий і дощовий жовтень.
  • Гарбузи вродили дуже великі - до хорошого врожаю в наступному році. 
  • Якщо лелеки летять на зимівлю ключем, то погода буде хорошою, а якщо поодинці, то скоро настане негода.
  • Дощовий день віщує посушливу осінь.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: