Івана Купала відзначають у ніч з 6 на 7 липня / фото УНІАН

Івана Купала 2020 – традиційне східнослов'янське свято, яке відзначають у ніч перед Івановим днем з 6 на 7 липня. Колоритною атмосферою цього дня зберігається очищення за допомогою вогню і води – найдавнішої форми магічних дій.

Івана Купала – одне з чотирьох головних свят сонячного календаря. Це, мабуть, єдине язичницьке свято, що збереглося досі, та на яке майже не вплинуло християнство. 

Відео дня

Коли святкують Івана Купала 2020

Ми не даремно починаємо саме з цього питання, оскільки воно залишається одним із найчастіших, а плутанини надалі варто уникати.

Є дві дати Івана Купала. За старим стилем його святкували (і, до речі, багато хто все ще продовжує святкувати) під час літнього сонцестояння (20-22 червня). Цей період був часом святкування ще у язичників.

З моменту появи в Україні та інших країнах, які святкують Івана Купала, християнства дата змінилася. За новим стилем тепер це ніч з 6 на 7 липня. Таким чином, Івана Купала збігається з одним із найвідоміших православних свят – Різдвом Івана Предтечі.

Традиції на Івана Купала

Знаючи, коли Івана Купала у 2019 році, варто пам'ятати, що цей день - це народне, а не державне свято, тому в цей день немає вихідного. Хоча, у 2019 році трохи пощастило - Івана Купала припадає на вихідні дні - з суботи на неділю. 

Багато людей святкують ніч Купала з вогнищами, які продовжуються всю ніч. Деякі люди стрибають через полум'я, оскільки вважається, що акт перестрибування через багаття очищає людей від хвороб і невдач.

Деякі групи людей співають традиційні пісні про кохання, романтику і шлюб у Ніч Купали. Для деяких жінок також заведено носити традиційний одяг з вишивкою і вінком з квітів на голові, щоб відсвяткувати літню ніч.

ванів день відноситься до народно-церковного свята. Тому напередодні свята в церквах проходять вечірні – служби всенічного пильнування. На ранкові єпископи читають канон Іоанну Предтечі. Після заходу сонця, в суботу 6 липня, православні збираються біля водойм. Тут вони влаштовують народні гуляння, спів пісень, ігри, хороводи та розведення ритуальних багать.

Вночі натовп спалює опудало з соломи, що символізує Сонце. Також знищується купальське деревце – це невід'ємний атрибут свята. Його виготовляють з молодої берези або ялини, прикрашають вінками і стрічками. Знищують його або спаленням, або топлять у водоймі.

Основним символом свята є ритуальні багаття. Через них стрибають учасники урочистості, в основному молодь. Після цього у вогнищах заведено спалювати застарілі і непотрібні речі.

Для дівчат ніч є однією з найбажаніших. Вони починають ворожити на судженого. Згідно зі звичаєм, кожна дівчина має сплести красивий вінок і запустити його по воді, попередньо встановивши в центрі скіпу і палаючу свічку. Та, чий вінок пропливе далі всіх, вдало вийде заміж і довго проживе в щасливому шлюбі.

Наші предки вірили, що в ніч на Івана Купала вся нечиста сила йде з води. Тому купання в цю ніч і на наступний день будуть безпечними.

До купальської ночі готувалися весь день. За звичаєм, святкування проводилося на березі річки. Тільки в такому місці вночі всі відчували себе в безпеці. Адже на Івана Купала з своїх темних місць виходила всяка нечисть. З-поміж місцевих жителів призначався розпорядник свята. Він стежив, щоб хлопці до ночі підготували майданчик, зібрали дрова для багаття.

На Івана Купала обов'язково треба побувати біля багаття / фото УНІАН

Що не можна робити на Івана Купала

Вважається, що на Івана Купала прокидається різного роду нечисть — відьми, змії, водяники, русалки, перевертні. Тому в цю ніч не можна спати.

Купатися не рекомендували лише вночі перед святом. Вважалося, що в цей час максимальної активності досягає нечисть, і невдалих купальників легко потягнуть на дно русалки, мавки та інша водяна нежить. А ось вдень водні процедури дуже навіть віталися. Перші купання починалися на світанку і тривали до заходу сонця.

Крім того, в цей період не прийнято нічого віддавати, продавати і позичати, інакше сім'я може збідніти.

Івана Купала: що можна робити

А от що треба робити в цю ніч – це шукати міфічний цвіт папороті. В цей час рослини набирали чарівних, лікувальних та цілющих властивостей. Лише в Купальську ніч на папороті розцвітала чарівна вогняна квітка щастя – кочедижник. Хто її зірве, той усе на світі знатиме, дістане без труднощів усі скарби, причарує найкращу дівчину, матиме найвищий урожай, не боятиметься лихих сил, матиме чудодійну силу робити все тією рукою, яка зірвала квітку щастя.