Воздвиження Хреста Господнього - дата і традиції/ фото kapelanstvo.info

Воздвиження Чесного і Животворящого Хреста Господнього – одне із найбільших християнських свят. Воно належить до числа дванадцяти найбільш важливих свят церковного року.

Коли Воздвиження Хреста Господнього 2020

Свято Воздвиження Хреста Господнього не перехідним, тобто його дата рік від року не змінюється. Щороку воно відзначається 27 вересня.

Воздвиження Хреста Господнього: історія свята

Читайте такожІменини у жовтні: як назвати дитину, дні ангела чоловіків та жінок цього місяцяСама назва свята вказує на подію, якій воно присвячене, – урочисте підняття хреста, на якому був розіп'ятий Христос, угору ("Воздвиження") після виявлення його в землі.

Відео дня

Відбулося це у 326 році. Згідно із переказами, матір імператора Костянтина Олена вирушила до Єрусалиму на пошуки християнських святинь, зокрема й хреста. Внаслідок руйнування Єрусалима в 70-му році римськими військами він був загублений.

Християнська святиня була виявлена на Голгофі під язичницьким святилищем Афродіти. Засипавши землею Гроб Господній, язичники намагалися повністю знищити спогади про священні місця, де постраждав за людей і воскрес Ісус Христос.

Після знайдення хрест був піднятий над великою людською юрбою, щоб усі присутні могли побачити святиню. Ця подія й поклала початок святу Воздвиження Хреста Господнього.

Традиції святкування Воздвиження

Головні святкові заходи цього дня проходять у церквах. Віруючі поклоняються Хресту. Традиційно відбуваються обходи або хресні ходи з іконами та молитвами.

До дня Воздвиження Хреста Господнього зазвичай приурочували підняття хрестів на церквах, які споруджувалися.

Що можна та не можна робити на Воздвиження / фото УНІАН

З нагоди свята віряни дотримувалися одноденного посту, утримуючись від вживання м'яса, риби, молочних продуктів та яєць.

На свято Воздвиження також господині заготовлювали капусту на зиму: рубали, шинкували, засолювали, а також пекли пироги і пригощали гостей.

Що не можна робити 27 вересня

На свято Воздвиження не можна затівати нічого важливого і нового, оскільки позитивного результату не буде.

Цього дня грішно лаятися, лихословити і бажати людям зла. Під забороною не тільки погані вчинки, а й навіть помисли.

Як і в будь-яке церковне свято, на Воздвиження забороняється займатися важкою роботою, а також виконувати різні роботи по дому.

Не можна ходити в ліс, на природу, адже вважається, що змії, вужі та інші плазуни готуються до зими й цього дня вони особливо активні.

Прикмети на Воздвиження

Читайте такожДень осіннього рівнодення 2020: дата, як провести та чого не можна робитиЗакінчилося бабине літо – потепління годі чекати до самої весни.

Різке похолодання – слід очікувати ранню весну.

Ранкові заморозки обіцяють швидку зиму, а якщо погода ясна і тепла – холоди настануть нескоро.

Якщо цього дня дме північний вітер – до спекотного наступного літа, західний же вітер віщує погану погоду влітку.

Перелітних птахів уже не видно, значить, будуть тріскучі морози.

Якщо журавлі летять на південь, не поспішаючи, досить високо і курликають – то осінь буде теплою.