Коли Михайлівська поминальна субота у 2023 році / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Михайлівська субота - один із днів у році, коли поминають померлих близьких. Цього року її дата змінилася у зв'язку з переходом на новий церковний календар. Про звичаї та заборони цього дня - розповідаємо в матеріалі.

Коли Михайлівська поминальна субота у 2023 році

Михайлівська субота так називається, бо зазвичай передує святу Собор Архістратига Михаїла (Михайлів день) 21 листопада. Цього року Православна церква України перейшла на новий церковний календар, тож дата свята зсунулася на 13 днів раніше. Відповідно змінилася і дата батьківського дня - Михайлівська поминальна субота 2023 року проходить 4 листопада, тобто в останню суботу перед Михайловим днем (за старим стилем це 18 листопада 2023 року). 

Поминальна субота - що можна робити

У батьківських субот є певні традиції.

Відео дня

Згадувати померлих починають напередодні поминального дня - у п'ятницю ввечері в храмах відбувається спеціальна панахида, що називається "парастас". У саму суботу відбувається спочатку заупокійна Божественна літургія, а потім - загальна панахида

Вважається, що молитися потрібно не тільки за близьких, а й за всіх померлих, особливо, якщо за них нікому помолитися. Якщо з якоїсь причини немає можливості відвідати службу в храмі, то можна помолитися й удома - прочитати будь-яку молитву про покійних. Але важливо, щоб молитва була щирою - вважається, що саме з її допомогою душі померлих можуть знайти спокій, а їхні гріхи будуть прощені.

Після церкви заведено йти на кладовища - можна зробити прибирання на могилках. Знову-таки, якщо обставини не дають змоги відвідати кладовище в батьківський день, то це можна зробити напередодні або після. Доброю справою буде привести до ладу занедбані поховання, за якими не доглядають.

Ще одна важлива традиція поминальних днів - благодійність. Прийнято подавати милостиню, а також приносити на милостиню до храму продукти, які йдуть нужденним - хліб, крупи, овочі та інші пісні. 

Часто поминання супроводжується трапезою. На стіл обов'язково ставлять кутю з пшениці або перловки, з медом, горіхами, сухофруктами. Кутя є символом воскресіння з мертвих.

Що не можна робити в батьківську суботу

У дні поминання є низка заборон:

  • забороняється сваритися, лаятися, згадувати померлих поганими словами;
  • не можна відмовляти в милостині, якщо просять;
  • не можна залишати продукти, алкоголь, цигарки тощо на могилі покійних - краще запалити свічку або лампадку і помолитися;
  • не можна влаштовувати галасливі поминальні застілля - трапеза має бути скромною і помірною, поминки з алкоголем також не вітаються.

Заборони на роботу в цей день немає, але все ж таки краще всі мирські справи краще відкласти або зробити напередодні - цей день присвятіть тим, кого вже немає з нами.

Раніше ми розповідали, коли будуть батьківські суботи у 2023 році за новим календарем. 

Вас також можуть зацікавити новини: