Народні прикмети на липень / фото Kanenori, Pixabay

Слов'яни вірили, що кожен день в році має своє унікальне значення. Наші предки знали, що прикмети погоди - це не просто забобони, а можливість зрозуміти, що буде в майбутньому з урожаєм або з життям людини. Також вони майже щодня відзначали якесь свято - поклонялися Богам або природним явищам.

УНІАН розповість, які старовинні прикмети на кожен день в липні збереглися до наших днів.

Народні прикмети в липні - слов'янський календар

Календар слов'янських свят / depositphotos.com

1 липня - Ярилін день. Слов'яни шанували Бога Сонця і молилися йому про гарний урожай. Також було прийнято ходити на покіс, набивати матраци свіжоскошеною травою, влаштовувати ярмарки, водити хороводи і ходити в гості до родичів.

Відео дня

2 липня - Зосима Пчельник. Бджолярі в цей день не турбували бджіл, щоб вони занесли мед у вулики і залили стільники. Також проводили різні ритуали, щоб гарантувати хороший збір меду.

3 липня - Мефодій Перепелятник. За старих часів до цього дня на полях достигали хліба, і до них зліталися перепела. Чоловіки виходили на полювання, щоб зловити птахів і принести їх додому. Також 3 липня спостерігали за погодою: якщо йде дощ, то він не закінчиться ще 40 днів.

4 липня - Ульянов день. До цієї пори розпускалися квіти липи, які було прийнято збирати. З них робили настої і мазі, а дівчата використовували рослину в косметичних цілях.

5 липня - Євсєєв день. Слов'яни вважали цю дату днем зустрічей, тому ходили в гості до родичів, а молоді люди могли посвататися. Важливі були і погодні прикмети - дощ на Євсєєв день означав хороший урожай хліба.

6 липня - Аграфена Купальниця. Настає ніч на Івана Купала і люди ходять на водойми купатися. Також важливо в цю дату збирати трави і рослини - вони мають цілющу силу. Селяни на Аграфену висівали ріпу і читали змови на урожай.

7 липня - Івана Купала. Тривають гуляння, люди збираються ввечері, купаються у водоймах, розпалюють багаття і стрибають через них. Травники все також збирали в лісах цілющі рослини, а селяни косили траву. Для того, щоб захиститися від нечистої сили, слов'яни вішали на двері пучок кропиви.

8 липня - Петра і Февронії. Святі вважаються покровителями подружжя, тому в цей день можна помолитися їм про благополуччя в родині. У народі вірили, що 8 липня особливо активні русалки, тому у водоймах потрібно купатися обережно.

9 липня - Давид Суничник. Саме сьогодні в лісах дозрівають перші плоди суниці. Люди відправлялися на збір ягоди, потім варили з неї варення або компоти, а також робили цілющі чаї.

10 липня - Самсон Сеногной. За спостереженням наших предків, в цей період йдуть сильні дощі, тому заготовлене сіно починає загнивати. Згідно з народною прикметою, якщо на Самсона йде дощ, то мокра погода буде ще сім тижнів.

11 липня - Кропив'яне заговіння. Символом цього дня стала кропива, саме сьогодні потрібно було збирати її, засушувати і варити з неї супи - з 12 липня вона втрачає свої захисні властивості. За старих часів з "крапивної" тканини шили міцні вітрила, мішки, кулі, а іноді і одяг. 

12 липня - Петри-Павли або Петрове говення. Цим днем закінчується Петрів піст, а слов'яни накривають пишні столи, запрошуючи родичів і сусідів. Згідно з прикметою, 12 липня потрібно вмиватися водою з трьох ключів і зустрічати світанок на березі річки. 

13 липня - Дванадцять апостолів. Вважалося, що з цього дня літо починається спекотне, селяни йшли на покіс, одягаючись в кращі сукні. Також люди фарбували яйця в жовтий і червоний кольори або готували з них страви. Ще одна традиція - робити з соломи ляльку, наряджати її в сарафан і прикрашати намистом.

14 липня - Літні Кузьминки. У слов'ян в цю дату в самому розпалі був сінокіс, також люди збирали плоди малини і агрусу, варили з них варення і компоти. Дівчата збиралися разом, готували частування, розповідали історії і ворожили.

15 липня - Берегиня. Наші предки вшановували Богиню-берегиню духів і багатства землі. Молилися їй про гарний урожай, міцне здоров'я і захист від нечисті. Дівчата ворожили, читали змови і робили обереги.

16 липня - Стожари. День вважався нещасливим, тому краще залишатися вдома і нічого не робити. Дозволялося мисливцям ходити в ліс, але тільки за умови наявності в небі скупчення Плеяди в сузір'ї Тельця. Селяни на Стожари збирали мак.

17 липня - Андрій Налива. У цю дату на полях наливаються озимі культури і тільки-тільки сходить гречка. Згідно з прикметами, якщо на деревах з'являються жовте листя, то осінь буде ранньою.

18 липня - Афанасьєв день або Місяцеве свято. Наші предки 18 липня спостерігали за місяцем - від цього залежала якість врожаю. Якщо він "перебігає" з місця на місце і ховається за хмари, то продовольства буде вдосталь. Кожен, хто ввечері подивиться на місяць, буде здоровий цілий рік.

19 липня - Сисоєв день. Вважалося, що до цього дня потрібно обов'язково завершити посівні роботи. Роса в цю дату має цілющі властивості, тому нею можна вмитися і обов'язково потрібно пройтися по росі босоніж.

20 липня - Авдотья Сеногнойка. У цей період раніше йшли постійні дощі, а це заважало заготівлі сіна. Саме тому до 20 липня потрібно встигнути зробити всі необхідні роботи. Також в цю дату можна поворожити на долю.

21 липня - Прокопій Жнець. З цього дня починали жати жито і молитися святим про гарний урожай. Додатково було прийнято накривати пишні столи і приносити дари Богам. Також можна було вже збирати чорницю і заготовлювати її на зиму.

22 липня - Панкратій і Кирило. Слов'яни в цю дату пробували перші огірки, але існувала традиція - жінка-господиня зривала огірок і закопувала його в дальньому кутку городу. Такий ритуал обіцяв багатий урожай на наступний рік. Також можна було починати консервувати огірки.

23 липня - Антоній Громоносець. Грім в цей день мав величезне значення - якщо іменини святителя припадали на середу або п'ятницю, і в цей день лунав грозовий гуркіт - це обіцяло хороший улов риби. Відзначали також день ряски - рослини, маленьке листя якого часто можна побачити на поверхні річки. 

24 липня - Ольга Страдниця. Іменини Ольги припадали на самий розпал польових робіт, тому селяни старанно працювали, а також молилися святій про гарний урожай. Яскраве сяйво Стожар (тобто безхмарне небо) віщувало вдалу жниву і багатий урожай.

25 липня - Прокл Плакальщик. З цього дня випадають великі роси, тому слов'яни намагалися прибрати все сіно, щоб воно не загнило. Роса, що випала на поле, вважалася цілющою, тому нею вмивалися і збирали її для зцілення хворих.

26 липня - Архангела Гавриїла. У цей період тривали жнива. Суха погода в цей день обіцяла хорошу і суху осінь. Якщо ж починалися сильні дощі - потрібно було побоюватися загибелі врожаю.

27 липня - Дозори. Слов'яни приносили дари Польовому - духу, який живе в полі і може вберегти або зіпсувати урожай. Відправляли дітей в ліс збирати гриби, а самі читали змови Богам, щоб вони вберегли сім'ю і господарство від бід.

28 липня - Кирик і Улита. Жінкам в цю дату належало відпочивати, а в поле йти заборонялося - 28 липня там господарює нечиста сила. Люди в цей день збиралися всією сім'єю, займалися рукоділлям або роботами по дому.

29 липня - Фіногеїв день. Селяни починали жати жито і вважали, що літо підійшло до свого піку. Іменинний сніп зберігали для майбутніх обрядів: з нього починали молотьбу, соломою з нього годували хвору худобу, а зерном лікували людей. Частину першого зерна обов'язково залишали для посіву.

30 липня - Марина з Лазарем. Цей день вважався часом зірниць, блискавок без грому і дощу, які віщували пожежі і висушували зір. Люди спостерігали за погодою і вже потроху готувалися до осені.

31 липня - Омельянів день. Жнива закінчувалися, слов'яни читали змови і молитви, проводили обряди в подяку Богам. Прийнято було ходити в лазню і паритися, щоб очистити тіло і дух після важкої роботи. Господині з цього дня починали заготовлювати варення і соління на зиму.

Вас також можуть зацікавити новини: