Яке свято 12 квітня / фото pixabay.com

Православні відзначають церковне свято 12 квітня на честь преподобного Іоанна Лествичника, настоятеля Синайського монастиря.

Через 4 дні у православних віруючих настане Великдень 2023. Українці за кілька днів перед Великоднем починали генеральне прибирання в домі. До свята обов'язково мили вікна і прали постільну білизну. Господині заздалегідь починали готувати паски.

Наші предки вважали дату 12 квітня неблагополучною через розгул злих сил. У цей день замикали в загонах домашню худобу і птицю, щоб тварин не забрала нечисть. Також в цю дату не їхали далеко від дому, побоюючись, що в дорозі трапиться щось погане.

Відео дня

12 квітня багато дерев вже стоять в цвіту. З плодових дерев раніше за інших зацвітають сливи і яблуні. Щоб бджоли запилювали дерева, наші предки в цей період кропили сад медовим розчином (5 столових ложок меду на 10 л води). Комахи прилітають на солодкий аромат і запилюють квіти.

Також для приваблення запилювачів в саду ставили пасіку. Бджолярі 12 квітня можуть провести обліт бджіл і прибрати вулик. В цілому день вважається дуже вдалим для пасічників.

Господині 12 квітня пекли печиво у формі драбинки, яке символізувало шлях в Царство Небесне. Таке частування роздавали всім членам сім'ї, щоб вони росли здоровими і довго жили. Таку ж випічку готували на Вознесіння Господнє.

Що не можна робити 12 квітня

День Іоанна Лествичника вважається невдалим для подорожей і поїздок. По можливості в цей день краще не вирушати в далеку дорогу. 

За давніми прикметами, 12 квітня не варто займатися важкою фізичною працею і піднімати важкі предмети, інакше можуть розболітися суглоби.

Прикмети погоди 12 квітня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо бджоли вже з'явилися, то літо буде раннім і спекотним.
  • Дощ весь день йде - до грибного літа.
  • Якщо на березі розпустилося листя, то вже пора садити картоплю. А якщо зацвіла вишня, то настав час сіяти буряк і кукурудзу.
  • Грім 12 квітня - до погіршення погоди і затяжних дощів.
  • Якщо вночі не було дощу, але вранці з'явилася роса на траві, то скоро піде дощ.
  • Якщо до 12 квітня зацвіли кульбаби, то літо буде сухим і сонячним.
  • Похмурий день сьогодні віщує хмарний квітень.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: