Яке сьогодні свято 15 листопада / фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 15 листопада за новим стилем вшановує пам'ять християнських святих Гурія, Авія та Самона, а також преподобного ченця Паїсія Величковського родом із Полтави, який став священиком у Свято-Духовому соборі Чернівців.

Це народне свято здавна вважається вдалим для лікування зубів та молитви від зубного болю. Наші пращури підтримували здоров'я ясен і ротової порожнини, полоскали рот настоями шавлією, м'ятою або ромашкою.

Народне свято 15 листопада селяни присвячували коням: годували та давали частування, чистили копита, розчісували гриву. Також Гур'єв день люди ходили у лазню та парилися гарячою водою. Вірили, що це захистить від хвороб до кінця зими.

Відео дня

За старим стилем 15 листопада віруючі шанували мучеників Акіндіна і Пігасія, яких стратили за віру в Бога. У народі цю дату називали Житницями. Сьогодні прийнято сушити і молотити зерно, запасати борошно на зиму, захищати льох від гризунів і проводити прибирання в коморі.

Млини в цей день працювали на повну. Наші предки вірили, що якщо комора буде заповнена зерном, то всю зиму сім'я буде ситою і без хвороб. Селяни молилися святим, щоб уберегти комору від пожеж.

Крім молотьби зерна в свято 15 листопада займалися збором пізніх плодів: груш, яблук, винограду, горіхів. Фрукти і горіхи прибирали в льох або готували з них консервацію. У будинках в цю дату топили печі, оскільки раніше до цього дня часто вже випадав сніг. У печі збиралася вся сім'я, обговорювала новини і ділилася секретами.

Цей день в народі вважався пожежонебезпечним. Втомлені селяни розводили багаття в овинах і печах, і погано стежили за ним, через що виникали пожежі.

15 листопада - знак Зодіаку

Народжена 15 листопада людина за знаком Зодіаку - Скорпіон. За характером іменинник цього дня відважний та рішучий. Готовий жертвувати своїми інтересами заради близьких. Такі люди люблять гострі враження та не проти ризику. Їхнім головним недоліком є невміння приймати критику.

Свято 15 листопада Україна / фото УНИАН

Що не можна робити 15 листопада

У цей день не можна грати з вогнем і залишати полум'я без нагляду, щоб не сталося пожежі.

Категорично заборонено палити суху траву і листя, а також розводити багаття в лісі.

Загадане бажання в цей день збудеться. Але не можна бажати зла іншим людям, інакше бажання обернеться проти вас.

Не можна давати гроші в борг сьогодні.

Прикмети погоди 15 листопада

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Якщо сьогодні випало багато снігу, то навесні річки розіллються.
  • Галки і синиці ходять по землі - до швидкого снігопаду.
  • Якщо з калини опало все листя і ягоди, то скоро почнеться справжня зима.
  • Хмари пливуть проти вітру - до погіршення погоди.
  • Якщо снігур голосно співає, то скоро вдарять морози.

Важливо, що у наш час клімат дуже змінився, і всі давні прикмети нам актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: