День пам'яті загиблих десантників в Україні / фото УНІАН

2 серпня, у колишній День ВДВ, в Україні вшановують пам'ять загиблих десантників різних часів і поколінь. Чому свято стало днем пам'яті, як відзначають його в Україні та коли День десантника в Україні зараз - розповідаємо в матеріалі.

Чому 2 серпня - більше не День ВДВ в Україні

День ВДВ бере свій початок у СРСР - 2 серпня 1930 року на навчанні під Воронежем вперше на парашутах десантувався невеликий підрозділ. Це був один із перших десантів у військовій історії - так з'явився День ВДВ. Відтоді щорічно 2 серпня проводилися показові виступи десантників і зустрічалися ветерани служби. До 1999 року Україна відзначала цей день неофіційно, спираючись на радянську традицію, а з 1999 до 2017 року вже офіційно 2 серпня - це День Високомобільних десантних військ України. При чому до 2012 року українські десантні війська офіційно називалися аеромобільними, а з 2012 затвердили назву Високомобільні десантні війська (ВДВ).

Але після російського вторгнення на сході України 2014 року в українських десантних військах вирішили відмовитися як від радянської атрибутики (яка збереглася у ЗС РФ), назви підрозділу, так і від самого святкування 2 серпня. Зараз це в Україні - День пам'яті загиблих десантників.

Відео дня

Коли День ВДВ в Україні

З 2017 року ВДВ в українській армії немає - Високомобільні десантні війська офіційно перейменували на Десантно-штурмові війська Збройних сил України. Блакитні берети змінили на бордові (відтінку maroon) - як у більшості західних та інших армій.

Тоді ж День десантника України перенесли - з 2 серпня на 21 листопада. Дату обрали невипадково - це день архістратига Михаїла, командира "Божого війська" і покровителя десантних військ ЗСУ, а свято називається - День десантно-штурмових військ України.

Як відзначають День пам'яті загиблих десантників в Україні

2 серпня в Україні вшановують усіх загиблих десантників - тих, хто проходив службу в лавах Повітряно-десантних, Аеромобільних, Високомобільних і Десантно-штурмових військах, виконував військовий обов'язок, захищаючи Україну та її народ від російського ворога.

Традиційно цього дня відбуваються заходи на вшанування пам'яті загиблих воїнів-десантників у всіх військових частинах ДШВ, а також на Смолянському військовому кладовищі в Житомирі - за участю ветеранів-десантників, рідних і близьких загиблих воїнів, складу командування Десантно-штурмових військ.

Тепер цей день - це данина поваги та вдячності тим, кого більше з нами немає. Хтось загинув у локальних конфліктах ХХ століття, хтось - у миротворчих місіях, а нині чимало десантників віддали свої життя в боротьбі з російськими окупантами. 

З 2018 року офіційно 2 серпня - це День пам'яті загиблих військовослужбовців Десантно-штурмових військ Збройних Сил України.

Раніше ми публікували новий календар свят 2024 - що перенесли на інші дати.  

Вас також можуть зацікавити новини: