11 серпня - Різдво святителя Миколая Чудотворця

11 серпня церква відзначає Різдво святителя Миколая Чудотворця - одного з найбільш шанованих святих у християнстві.

Різдво святителя Миколая Чудотворця: історія свята

Свято Різдва Миколая Чудотворця було введене у IX столітті разом з хрещенням Київської Русі. Під час правління Катерини II в Російській імперії свято було скасовано, після чого про нього забули аж до ХХІ століття. У 2004 році Різдво святителя Миколая Чудотворця було відновлено православною церквою.

Традиції та прикмети на Різдво Миколая Чудотворця

У цей день заведено ходити на церковні богослужіння, де проводять молебні на знак вшанування пам'яті Святого Миколая. На це свято моляться Миколаю Чудотворцю, він обов'язково допоможе хворим і знедоленим.

Відео дня

Читайте такожРелігійні свята у серпні 2020: православний календар на місяць

Різдво Святителя Миколая Чудотворця у давнину нагадувало про наближення осені. Досить часто вранці в цей день можна було помітити туман, який віщував хороший урожай ячменю та вівса.

Відсутність заморозків у цей день передвіщало теплий початок осені, а якщо овес зеленіє вдруге за сезон, то варто очікувати багато дощів восени.

Що не можна робити на Різдво Миколая Чудотворця:

  • давати в борг;
  • працювати в городі та саду;
  • шити, в'язати;
  • займатися прибиранням або пранням;
  • лаятися, особливо зі своїми близькими.

Молитва Миколаю Чудотворцю

О всехвальный, великий чудотворче, святителю Христов, отче Николае!

Молим тя, буди надежда всех христиан, верных защитель, алчущих кормитель, плачущих веселие, болящих врач, по морю плавающих управитель, убогих и сирых питатель и всем скорый помощник и покровитель, да мирное зде поживем житие и да сподобимся видети славу избранных Божиих на небеси, и с ними непрестанно воспевати единаго в Троице поклоняемого Бога во веки веков. Аминь.