Коли Трійця в 2022 році / фото УНІАН, Янош Немеш

У православ'ї існує 12 головних свят та Трійця – одне з них. Цього дня християни відзначають зішестя Святого Духа на землі, яке передбачав Ісус. Ця подія довела триєдність Бога – Отця, Сина та Святого Духа. Відзначається свято через 50 днів після Великодня та завжди випадає на неділю.

Трійця є державним святом та щорічно дарує нам додатковий день відпочинку у понеділок після свята. 2022 року вихідного на Трійцю не буде, оскільки йде війна і діє воєнний стан.

Православна Трійця 2023 настане 4 червня, а католицька трохи раніше - 28 травня.

Відео дня

Якого числа Трійця в 2022 році - дата свята

Фіксованої дати у торжества немає. Щороку християни рахують 50 днів від свята Світлого Великодня. У 2022-му році Великдень відзначають 24 квітня. Відраховуємо 50 днів, отримуємо 12 червня - День Святої Трійці.

Католицький варіант свята не збігається з Великоднем. Віруючі західного обряду відзначають Трійцю 5 червня. 

Трійця в 2022 році - історія свята

Апостоли Христа вшанували день Святого Духа / depositphotos.com

Згідно з переказами, ініціаторами торжества стали апостоли Христа - його учні. Вони сказали, що необхідно залишити в історії пам'ять про те, як Святий Дух зійшов на землю. 

Читайте такожКалендар 2022 року: які будуть свята і вихідні дні в УкраїніПісля цієї події апостоли знайшли дар цілительства і передбачення. Також Вони заговорили на декількох мовах, щоб нести Слово Боже по світу. Після цього учні Христа вирушили по світу з проповідями про те, як постраждав Учитель за гріхи людські.

Офіційно встановили Трійцю в 381 році під час скликання II Вселенського Собору. Наші предки стали відзначати це свято після того, як відбулося хрещення Русі.

Свято Святого Духа - традиції дня

Традиції свята / depositphotos.com

П'ятидесятниця, як і будь-яке інше релігійне свято, завжди супроводжується службою в храмі. Вона включає в себе Божественну літургію і Велику вечірню.

У цей день прийнято прикрашати будинки зеленню, а в храмі освячувати гілочки берези, потім поставивши їх у себе вдома. Береза - головний атрибут Трійці, це дерево уособлює силу Святого Духа.

Ще одна традиція - влаштовувати гучні застілля, запрошуючи родичів, друзів і сусідів. Трійця не потрапляє ні в один пост, тому можна сміливо радувати себе апетитними ласощами. Головна страва свята - коровай.

У селах також проходять народні гуляння: люди водять хороводи, співають пісні і танцюють. Молоді люди на Трійцю сватаються, бо вірять у прикмету: якщо попросити руки на П'ятидесятницю, а побратися на Покров, то довге і щасливе сімейне життя забезпечене.

За два дні до Трійці необхідно провести генеральне прибирання будинку, адже на саме церковне свято що-небудь робити строго заборонено. У суботу перед Трійцею прийнято їздити на кладовища і поминати покійних.

Вас також можуть зацікавити новини: