Троїцька батьківська субота - як пом’янути померлих / фото ua.depositphotos.com

Щороку перед Святою Трійцею віряни поминають всіх померлих православних християн – не лише рідних, а й знайомих. Цього року Троїцька або батьківська субота припала на 6 червня.

Що таке Троїцька поминальна субота

Читайте такожТрійця 2020 в Україні: традиції свята, коли та скільки відпочиватимемо

Трійця, яка цього року святкується 7 червня, вважається радісним днем, що знаменує собою порятунок усіх людей. У це свято не рекомендується ходити на кладовище, тому день напередодні Зелених свят завжди "віддавався" померлим. Таким чином, саме сьогодні християни згадують усіх покійних і молиться за упокій їхніх душ.

Відео дня

Троїцька поминальна неділя – єдина в році, яка прив’язана до великого свята. Трійця присвячена важливій євангельській події – зішестю Святого Духа на апостолів. І ця подія, з точки зору віровчення, остаточно завершила процес порятунку людства. Тому напередодні свята віруючі моляться за померлих, щоб і вони долучилися до джерела блаженства та порятунку. Адже, згідно з церковними канонами, "у Бога всі живі".

Що потрібно робити у Троїцьку поминальну суботу

Перед батьківською суботою в п’ятницю у церкві проводиться велика панахида – парастас. А вже зранку в суботу здійснюється заупокійна Божественна літургія, а після неї – загальна панахида. Віряни пишуть на аркушиках імена покійних і передають священикові, щоб під час молитви він їх пом’янув.

Троїцька поминальна субота - що заборонено робити / фото УНІАН

Згідно із давньою традицією, у храм потрібно принести трохи червоного вина, цукерок, різних круп і хліб. По завершенню богослужіння їх роздадуть усім нужденним. Після церкви люди йдуть на цвинтар, наводять там лад, читають молитви й роздають милостиню.

Також у цю суботу можна прибирати дім і прикрашати його травами та квітами.

Що не можна робити в Батьківську суботу

  • Цього дня не прийнято поминати самогубців та тих, хто не хрещений у православній вірі. На пам’ять про них можна лише подати милостиню й нагодувати птахів;
  • не можна поминати померлих злими словами, говорити про їхні недоліки та гріхи – християнська віра велить пробачати;
  • на кладовищі заборонено влаштовувати банкет і розпивати алкоголь;
  • не рекомендовано залишати на цвинтарі різні частування, спиртне або сигарети, навіть якщо покійний або покійна їх раніше любили.

Повір’я та забобони на Троїцьку суботу

Читайте такожПетрів піст 2020 – дата, що можна та не можна їсти: харчування по днях

У поминальну суботу не рекомендується працювати в полі та на подвір’ї.

Наші предки вірили, що напередодні Трійці русалки виходять із водойм, влаштовуючи різні витівки у полях та лісах, голосно співаючи пісні. Тому в ніч на Трійцю було суворо заборонено купатися, щоб розбуджений русалками водяний не потягнув на дно водойми.

Цього дня старалися остерігатися русалок, тому не можна було ходити в ліс поодинці, а також пасти поблизу нього та водойм худобу.