Великий вівторок 2023 / pixabay.com

Всі дні Страсного тижня називаються Великими або Страсними - вони присвячені останнім подіям земного життя Спасителя. Великий вівторок цього року припадає на 11 квітня. УНІАН розповідає, що відбувалося в цей день та що можна і не можна робити сьогодні.

Раніше ми розповідали, коли почався Страсний тиждень 2023 і про його головні заборони.  

Що сталося у Великий вівторок

11 квітня в церкві згадують про останню проповідь Христа в Єрусалимському храмі. Тоді Ісус викрив фарисеїв і книжників і розповів кілька притч: про Страшний суд, кінець світу, десять дів, таланти і данину кесарю. 

Відео дня

Коли він розповідав притчі, то фарисеї намагалися різними питаннями збентежити Спасителя. Наприклад, вони запитали Христа, чи потрібно жителям провінції Іудеї, яка була під Римською імперією, платити податки Цезарю. Ісус попросив монету із зображенням кесаря і відповів: кесарю - віддавати кесареве, Боже - Богу, адже ніхто не в силах вплинути на Божу владу.

Традиції Великого вівторка

У цей день в храмах проходять богослужіння: утреня, Великопісні години з читанням Євангелія, вечірня з Літургією Передосвячених Дарів, велике повечір'я.

У Великий вівторок триває піст: належить дотримуватися сухоїдіння. Можна їсти пісний хліб, сирі овочі, фрукти, ягоди, сухофрукти, горіхи, мед - будь-яку рослинну їжу без термічної обробки і олії. Не можна пити чай, компот і кисіль.

Що можна робити у Великий вівторок

У цей день відвідують храм, моляться і каються. Сьогодні прийнято займатися повсякденними домашніми справами - прати, прасувати, ремонтувати одяг, викидати непотрібне. Можна також працювати і в городі.

Що не можна робити у Великий вівторок

У Великий вівторок не можна веселитися, відзначати дні народження, вінчатися, святкувати весілля. Заборонено вживати алкоголь, лаятися, сваритися і заздрити. 

Великий вівторок - прикмети

У цей день є і народні прикмети:

  • якщо сьогодні піде дощ - буде великий урожай грибів, а якщо стоїть ясна погода - хороший урожай пшениці;
  • небо зоряне - літо буде врожайним, якщо не видно зірок - буде спекотним і мізерним;
  • щоб весь рік прожити в багатстві, потрібно у Великий вівторок приготувати пісну випічку і роздати нужденним;
  • одяг, куплений у Великий вівторок, довго прослужить.

Також згідно з прикметами у Великий вівторок потрібно купувати продукти на Великдень і готувати для свята білосніжну чисту скатертину, щоб в домі завжди було благополуччя.

Вас також можуть зацікавити новини: