Як треба відзначати Благовіщення - чи можна садити в Благовіщення і прикмети про гроші / Колаж УНІАН

7 квітня – свято велике, нехтувати яким не можна жодній віруючій людині. Це Благовіщення Пресвятої Богородиці 2022.

Цього дня в церкві освячують зерно і насіння для посадки. Тому багатьох цікавить: чи можна садити в саме Благовіщення або з посадкою освяченого насіння варто почекати пару днів.

УНІАН вирішив розібратися, чи можна працювати в Благовіщення на городі, чи варто мити голову 7 квітня і чи можна віддавати борг у церковне свято.

Відео дня

Раніше ми з'ясували, що можна і не можна робити в Благовіщення – як правильно трактувати народні прикмети. Все важливе про свято – читайте в нашому матеріалі Благовіщення 2022: коли і скільки святкують, чому і що не можна робити.

Як треба відзначати Благовіщення

Серйозною роботою на Благовіщення займатися не прийнято. Це не стосується робочих обов'язків або допомоги ближньому. Але те, що можна відкласти (наприклад, прання або прибирання в шафі) – потрібно відкласти, вважають священики. Вони пояснюють: мирські справи цього дня не повинні відволікати від думок про порятунок душі, мирське не повинно превалювати над духовним.

Тому головна робота на Благовіщення – це сходити до храму або помолитися вдома, освятити насіння, що підготовлене до посіву, або набрати святої води (щоб потім освятити нею розсаду).

Чи можна працювати в Благовіщення на городі

Вважається, що нові справи, які розпочаті на Благовіщення, вдало не закінчаться. Тому люди і намагаються переробити якомога більше заздалегідь:

  • підготувати насіння, що потім замочать у святій воді;
  • висіяти розсаду;
  • підготувати грядки, над якими 7 квітня прочитають молитву про родючість: "Матір Божа і Архангел Гавриїл (саме він приніс звістку про те, що Марія стане Матір'ю великого Христа – ред.), благословіть нас щедрим урожаєм".

У саме свято з землею не працюють, грунту дають відпочинок: не можна нічого копати, рихлити тощо. Тому не можна нічого садити в Благовіщення. Особливо забобонні люди і до Благовіщення намагаються нічого в саду і городі не садити.

Чи можна лаятися в Благовіщення

На лайку в будь-яке церковне свято накладено найсуворішу заборону.

Чи можна мити голову в свято Благовіщення

У народі вірили, що жінка не повинна відволікатися на такі марнославні заняття, як зачіска, в настільки велике свято. Хоча самі священики подібні прикмети називають єрессю і забобонами: адже важлива не чистота волосся – але чистота помислів кожної людини.

Місячний календар стрижок на квітень 2022 радить у цей день робити легку зачіску з локонами (це посилить зв'язок із природою). А ось стрижка 7 квітня може зробити волосся неслухняним (у той же час волосся стане рости швидше, а інтуїція загостриться). День підходить для фарбування.

Грошові прикмети на Благовіщення

Тут можна виділити три народні прикмети, які обіцяють бідність або навпаки багате життя:

  • чи можна віддавати борг в церковне свято – ні брати в борг, ні повертати борги в церковні свята не прийнято, це до бідності;
  • чи можна виносити сміття на Благовіщення – за народною прикметою, це означає винести достаток із дому разом із відходами і непотрібними речами;
  • хто виграв в орлянку (вважай: у будь-яку азартну гру) цього свята, тому весь рік у цій грі везти буде – але тут варто враховувати позицію церкви: священики категорично не схвалюють щодні азартні ігри. І особливо сувора ця заборона в дні постів (а свято Благовіщення якраз і відзначається під час Великого посту 2022).

Чи можна шити на Благовіщення

За народними прикметами, будь-яке плетіння – шиття, в'язання, плетіння лози або парканів – під забороною. Тим самим нібито людина "заплутує" зв'язки з ріднею і провокує сварки в сім'ї.

Благовіщення: прикмети на погоду

  • Тепла ніч на Благовіщення – до теплої весни.
  • Мало зірок вночі – кури будуть погано нестися.
  • Ранковий туман – готуйся до розливу річок.
  • По погоді на Благовіщення пророкують погоду на Великдень.
  • День сонячний, без хмар – літо буде з грозами і пожежами.
  • Морозна погода – огірки й овес вродять, дощова – вродять жито і гриби.

Читайте також: