Яке православне свято 12 жовтня / pixabay.com

Феофан милостивий жив у сирійському місті Гази. Був дуже добрим і милосердним, всі гроші і сили витрачав на допомогу бідним і хворим, сам жив у злиднях. Він не шкодував про те, що втратив майно, але сильно страждав через хворобу, яка завдавала йому біль.

Чоловік жив у тортурах - тіло його почало розкладатися, видаючи сморід. Але Феофан не скаржився - стійко виносив муки і за все дякував Богові. Після того, як Феофан помер, рани на тілі зникли, а останки почали випромінювати пахощі.

Яке свято 12 жовтня - день пам'яті преподобного Киріака

Преподобний Киріак жив у Карфагені і був відлюдником. Будучи зовсім юним, вже став читцем. Цікавився священними книгами і житієм святих, часто ходив в храм. Одного разу Кіріак вирішив, що йому потрібно відправитися в пустелю, знайти святі місця і вести подвижницький спосіб життя.

Відео дня

Він оселився в одній з палестинських обителей, звідки попрямував до Євфимія Великого і там навчався під керівництвом Герасима Йорданського. Потім оселився в Сукійській лаврі і став пресвітером. Як тільки про нього почала поширюватися слава, він, шукаючи усамітнення, поїхав в найпотаємнішу пустелю - Сусаким. Там прожив довгі роки, був удостоєний дару чудотворення і помер в 109 років.

Православне свято 12 жовтня - день пам'яті преподобного Кипріяна Устюзького

Кипріан народився в невеликому селищі поблизу Устюга, прийняв чернецтво і влаштував монастир поблизу міста - на прохання городян. Вибрав місце поблизу озер і в 1212 році почав будівництво. Громадяни активно допомагали йому - приносили все необхідне для обителі, а то й самі селилися в ній. 

У 1276 році Кипріан помер, був похований в обителі. До сих пір в тому святому місці є камінь, який, за переказами, Кипріян клав собі під голову, щоб не віддаватися сну і присвячувати час молитві.

Прикмети 12 жовтня

Народні прикмети сьогодні / pixabay.com
  • небо зоряне 12 жовтня - наступний рік буде врожайним;
  • вітер посилився - до ясної погоди;
  • грім 12 жовтня - чекайте сніжну зиму;
  • пізні гриби в лісі - осінь буде затяжною.

Що сьогодні не можна робити

Церква рекомендує в цей день утриматися від витрати грошей - слід наслідувати Феофану. Якщо людина послухає поради і буде економною, святий принесе їй ще більше достатку.

Як і в будь-яке інше церковне свято, 12 жовтня не можна сваритися, лихословити і пліткувати.

Що можна робити 12 жовтня

Наші предки в цей день відправлялися на полювання, щоб зловити зайця. Жінки до приходу чоловіків накривали святкові столи, за якими збиралися разом з сусідами, щоб послухати розповіді з полювання.

У день пам'яті Феофана милосердного необхідно допомагати тим, хто цього потребує - як близьким, так і стороннім людям.

Вас также могут заинтересовать новости: