Яке церковне свято сьогодні, 13 квітня, традиції та заборони дня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

13 квітня за новим церковним календарем православні віряни згадують священномученика Артемона. Також цього дня - поминальна субота четвертої седмиці Великого посту. Розповідаємо про традиції дня, його прикмети і заборони та кого вшановують у церкві 13 квітня за старим стилем.

13 квітня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

13 квітня за новим стилем (26 квітня за старим) - день пам'яті священномученика Артемона Лаодикійського.

Артемон жив у III столітті в області Лаодикія (Мала Азія). Його батьки були християнами, а сам Артемон з малих років служив у храмі.

Відео дня

Коли Артемон був уже в похилому віці й служив священиком, імператор Діоклетіан почав гоніння на християн. Але Артемон і святитель Сисиній, не злякавшись, палко переконували свою паству залишатися твердими у вірі. Сталося так, що воєначальник переслідувачів, Патрикій, дорогою до храму Артемона впав без сил. Патрикій закликав Сисинія і, заявивши, що увірував у Христа, попросив про допомогу. Сисиній помолився, і хвороба пішла. Але Патрикій злукавив і схопив Артемона. Старця примусили принести жертву в капищі, де було повно отруйних змій, але після молитви святого вони загинули. Жерці, які побачили це, увірували в Христа.

Старець Артемон здійснив ще чимало чудес, але 303 року був страчений.

***

13 квітня за старим і новим календарем у церкві проходить поминальна субота четвертої седмиці (тижня) Великого посту. Цього дня віряни йдуть до храму, щоб помолитися за упокій померлих родичів та близьких, відвідують цвинтарі, щоб вшанувати їхню пам'ять.

Свято 13 квітня за старим стилем - день пам'яті священномученика Іпатія, єпископа Гангрського.

Про що говорять прикмети на 13 квітня

13 квітня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

У народному календарі 13 квітня свято - Фомаїда Медунка, назване так на честь святої мучениці Фомаїди, пам'ять якої також звершується цього дня.

За його прикметами судять про врожай і погоду:

  • дуб уже розпустився - літо буде спекотним;
  • зозуля голосно співає - встановиться тепла погода;
  • зоряна ніч цього дня - рік буде врожайним.

13 квітня заведено збирати медунку - рослину, з якої готують відвар від кашлю, застуди і запалення легенів. За прикметами, саме цього дня медунка наповнюється цілющою силою.

Що можна робити 13 квітня

Цього дня моляться священномученику Артемону - просять захистити від зла, відомого і невідомого, зміцнити віру, дати сил і стійкості перед випробуваннями, а також вилікувати від хвороб близьких і дітей.

У батьківську суботу 13 квітня в церквах проходять панахиди за померлими. Сьогодні заведено поминати покійних родичів і близьких, можна піти до церкви, подати заупокійну записку на службі, віднести "панахиду" або ж помолитися вдома. Триває Великий піст 2024 року - тим, хто поститься, дозволяється гаряча їжа з олією.

За народними традиціями цього дня заведено готувати салат із молодим щавлем і зелений борщ.

Що не можна робити 13 квітня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - лаятися, сваритися, відмовляти в допомозі, погано відгукуватися про померлих, розпивати алкоголь і влаштовувати гучні поминальні застілля.

Народні прикмети не радять 13 квітня вирушати в далеку дорогу і робити великі покупки.

13 квітня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Марфа, Марта, Георгій, Єгор, Дмитро та Феодосій.

Вас також можуть зацікавити новини: