Церковне свято 14 травня 2022 / depositphotos.com

Святий пророк Єремія був одним з чотирьох великих пророків, жив за 600 років до Різдва Христового. До пророчого служіння був призваний у віці 15 років. Двадцять три роки свого життя присвятив тому, щоб напоумити іудеїв і переконати їх пізнати істинного бога, відмовившись від єресі. 

Він передбачав іудеям рабство, але у відповідь чув лише глузування. Тоді, щоб здаватися більш правдоподібним, він на своєму прикладі показав іновірцям, що з ними буде - надів на свою шию ярмо і носив його всюди. За такі діяння юдейські старійшини присудили Єремію смертну кару і кинули його в глибокий рів.

Єремія звільнив богобоязливий ефіоп, який тим самим врятував йому життя. Після цього пророк залишився на руїнах Єрусалиму і в співах оплакував свою батьківщину. Через заворушення, що виникли в державі, багато юдеїв втекли до Єгипту і захопили Єремія за собою. Там на смерть побили його камінням.

Відео дня

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 14 травня - Єремій Запашник.

Православне свято 14 травня - день пам'яті цариці Тамари

Благовірна Тамара, цариця грузинська, вважається однією з найзнаменитіших особистостей в історії Грузії. Саме з нею пов'язаний найбільш сприятливий період для держави, епоха його розквіту і вихваляння. 

Православна церква віддає почесті цариці за її благочестиве життя, допомогу християнам і спрагу до будівництва храмів. Її ім'я оспівували багато поетів і прозаїки різних часів, а 14 травня віруючі можуть вшанувати її світлу пам'ять.

Прикмети 14 травня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН
  • ніч місячна - до швидких заморозків;
  • з'явилося багато метеликів - настане спека;
  • погана погода в цей день - зима буде холодною і суворою;
  • собака риє землю і їсть траву - до дощу.

Сон в ніч з 13 на 14 травня не можна нікому розповідати до обіду.

Що сьогодні не можна робити

Згідно з народними повір'ями, в цю дату не можна давати гроші в борг, інакше весь майбутній рік пройде в поневіряннях. Лінуватися сьогодні теж не рекомендується - привернете життєві невдачі. Наші предки вірили, що 14 травня не можна ходити на риболовлю і їсти рибу. Той, хто порушує заборону на Єремія, може отримати проблеми зі здатністю говорити.

Що можна робити 14 травня

У цей період слов'яни багато працювали на землі і з тваринами - вважалося, що кінець весни - час активної праці. Тому сьогодні потрібно бути діяльними, а якщо постійної роботи у вас немає, то займіться домашнім господарством. Також вітається похід до родичів в гості. Православні віруючі можуть помолитися пророку Єремії про благополуччя і здоров'я для своєї сім'ї.

Вас також можуть зацікавити новини: