Церковне свято 19 червня / depositphotos.com

Відомо, що Іларіон Сповідник був ігуменом в Далматській обителі. Він жив за часів, коли на християн влаштовували гоніння і всіляко боролися з іконошануванням. Було це за часів правителя Феодора Константинопольського. Кілька разів він був схоплений, посаджений в темницю, піддавався важким знущанням і тортурам голодом. 

Від Господа Іларіон отримав великий дар - умів виганяти бісів і бачити душі померлих людей. Коли гоніння на християн скінчилися, він повернувся в свою обитель і прожив там до глибокої старості.

Відео дня

На честь пам'яті святого сьогодні відзначається народне свято 19 червня - Ларіон Пропольник.

Православне свято 19 червня 2022 - день пам'яті преподобного Віссаріона

Преподобний Віссаріон жив в V столітті і походив з Єгипту. Ще в юнацтві він прийняв хрещення і став вести благочестивий спосіб життя. Часто піддавав себе подвигам - куштував мало їжі, постійно молився, відмовлявся від усього мирського. За такі старання Бог нагородив його даром чудотворення. Помер Святий Віссаріон в глибокій старості.

Прикмети 19 червня

Народні прикмети сьогодні / фото Jill Wellington, Pixabay
  • колосся пшениці або жита цвітуть з верхівки - буде поганий урожай хліба;
  • коники стрекочуть - до гарної погоди;
  • кричить перепел - чекати сильних дощів;
  • різко похолодало - скоро температура на вулиці стабілізується.

Що сьогодні не можна робити

За старих часів вважалося, що незаміжнім дівчатам 19 червня не можна нюхати квіти, інакше вони віддадуть свою красу землі. Чоловікові і дружині разом заборонено працювати на городі, інакше сім'я буде лаятися. Не варто вирушати в подорож або планувати його - в дорозі вас обов'язково наздоженуть неприємності.

Що можна робити 19 червня

Назва свята "Ларіон Пропольник" з'явилася не просто так - слов'яни в цю дату працювали на полях і прибирали бур'яни. Також була традиція засівати поля хлібами, але влаштовувати прополку льону, маків і проса. Православні віруючі сьогодні можуть помолитися Іларіону Сповіднику про зміцнення сили духу, здоров'я для близьких і про захист будинку.

Вас також можуть зацікавити новини: