Церковне свято 6 квітня / pixabay.com

6 квітня Церква згадує святителя Артемія Селевського та преподобного Захарію Постника Києво-Печерського. Також сьогодні починається підготовка до свята Благовіщення.

Народне свято 6 квітня 2023 прозвали Артемон - Дери полоз.

Церковне свято 6 квітня - день пам'яті святителя Артемія Селевського (Солунського)

Святитель Артемій народився в І столітті, в Селевкії Пісідійській (зараз це Туреччина), тому отримав прізвисько - Селевкійський. Але через особливості написання з часом його ім'я стало звучати як "Селевський" і "Солунський".

Відео дня

Артемій Селевський вів праведне життя, був благочестивою і доброчесною людиною. Апостол Петро зробив його першим єпископом міста. Артемій був мудрим наставником і прославився як заступник всіх бідних і гнаних. Помер святитель у глибокій старості.

Церковне свято 6 квітня - день пам'яті преподобного Захарії Постника

Преподобний Захарія Постник жив у XII-XIV століттях і був ченцем у Києво-Печерській лаврі, в Дальніх печерах. Своє ім'я Постник отримав тому, що дотримувався дуже строгого посту. Іноді він їв лише після заходу сонця і нічого більше, крім трави.  

Преподобний прославився тим, що молитвою міг вигнати біса і зцілити душу. Своїм постом і праведним життям він удостоївся бачити ангелів. Святі мощі Захарії спочивають у Дальніх печерах Києво-Печерської Лаври.

Прикмети на 6 квітня

Прикмети на 6 квітня / фото Ingrid, Pixabay

Прикмети дня говорять про погоду надалі:

  • якщо день теплий сьогодні - весна буде хорошою і літо настане скоро;
  • чути жайворонока - до тепла, а якщо зяблик співає - до холоду;
  • якщо ніч в цей день тепла - весна буде такою ж.

6 квітня починається підготовка до свята Благовіщення.

Що сьогодні не можна робити

Так як йде підготовка до Благовіщення, після обіду 6 квітня церква забороняє важко працювати, прибирати, прати, шити - це вважається гріхом. Також сьогодні не можна лихословити і лаятися, ображати - і людей, і тварин. У цей день не ходили в гості і не приймали їх.

Що можна робити 6 квітня

Напередодні Благовіщення робили прибирання в будинку, закінчували всі невідкладні справи. Також за традицією на вулиці розпалювали багаття і кидали в нього все непотрібне. Вважалося, чим вище полум'я багаття - тим кращий захист від нечисті.

Увечері йшли на вечірню службу в храм, а до цього всією сім'єю тричі обходили будинок з молитвами, аби захистити його. За вечерею поминали померлих родичів.

Вас також можуть зацікавити новини: