Яке церковне свято сьогодні, 10 лютого / ua.depositphotos.com

10 лютого за новим церковним календарем православні згадують преподобного Прохора, чудотворця Києво-Печерського, а також відзначають день пам'яті ікони Божої Матері "Вогневидна". Народне свято називається Прохор Весняний. За що шанують святого, у чому допомагає ікона, заборони та прикмети дня і що відзначають у православній церкві 10 лютого за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

10 лютого 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

10 лютого (23 лютого за старим стилем) - день пам'яті преподобного Прохора, чудотворця Києво-Печерського, який жив на рубежі XI-XII століть.

Прохор був ченцем у Києво-Печерському монастирі. Його називали Прохор Лебедник - він збирав лободу, перетирав її на борошно і пек хліб. Крім нього, води і просфори більше нічого не їв.  

Відео дня

У той час трапився голод, тому за прикладом Прохора багато хто також почав пекти хліб із лободи. Але він виходив гірким, і його не можна було їсти. Тоді монах віддавав людям свій хліб і благословляв - виявилося, що після такого благословення хліб набуває медового смаку.

Відоме ще одне диво, що сталося, коли в Києві не стало солі. Тоді Прохор попросив зібрати попіл із келій і перетворив його на сіль. Що більше солі роздавали людям, то більше її ставало. Це не сподобалося торговцям, і було наказано відібрати в монастиря мішки з сіллю. Але коли їх потім відкрили, то в них виявилася зола. Це розгнівало князя Святополка, і він наказав викинути мішки - вони знову наповнилися сіллю. Коли князь дізнався, що за цим стоїть Прохор-чудотворець, то він сам прийшов до Києво-Печерського монастиря, де помирився зі святим і покаявся. Відтоді Святополк став особливо релігійним, а коли Прохор помер, то князь особисто відніс тіло святого до печери і поклав його в труну.

***

Ікона Божої Матері "Вогневидна"

Історія написання ікони "Вогневидна", на жаль, невідома. Відомо лише, що ікона з'явилася 598 року, але де саме - історія замовчує. Божа Матір на цій іконі зображується без Немовляти Ісуса, в одязі густо-червоного кольору, через що її і назвали "Вогневидною". Вважається, що червоний колір символізує кров Христа, пролиту за людські гріхи. 

Ікону Богоматері вважають чудотворною - вірять, що святиня може зцілити людину від різних тяжких хвороб, вберегти від негативного впливу ззовні, допомогти успішно народити здорового малюка, а також, що лик дає змогу припинити війну та зберегти життя воїнам. Біля образу ікони "Вогневидна" прийнято молитися про те, що виходить за межі людських здібностей.

Свято 10 лютого за старим стилем - день пам'яті преподобного Єфрема Сирина.

Про що говорять прикмети на 10 лютого

10 лютого - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay

У народному календарі 10 лютого - свято Прохор Весняний. Вважалося, що з Прохорова дня морози слабшають, а погода остаточно повертається на весну:

  • прийшов Прохор - весна заглянула на подвір'я;
  • з Прохора морози слабшають, а сильний мороз буде тільки вночі;
  • якщо цього дня і весь наступний тиждень мороз - у березні буде тепло.

У народі кажуть: "На Прохора лютий хоч злиться, але весну чує". 

Що не можна робити 10 лютого

Що сьогодні не можна робити:

  • лаятися, лихословити;
  • відмовляти в допомозі;
  • брехати.

Вважається, що будь-яка брехня 10 лютого може принести великі неприємності. Цього дня не прийнято влаштовувати рясних застіль або гулянь, а грати весілля на Прохора - до нещасливого шлюбу. Чоловікам слід відмовитися від роботи, тому що все буде валитися з рук.  

Що можна робити 10 лютого

Цього дня моляться про здоров'я, мир і щоб Бог уберіг від раптової смерті без покаяння. 10 лютого вважається хорошим днем для лікування і примирення.

10 лютого - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Анна, Антоній, Аркадій, Валентина, Василь, Галина, Геннадій, Григорій, Іван, Лука, Марк, Петро, Прохор.

Раніше ми публікували церковний календар на лютий 2024 зі святами на кожен день за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: