Церковне свято сьогодні, 11 липня, рівноапостольна княгиня Ольга / колаж УНІАН

11 липня за новим церковним календарем православні віряни згадують рівноапостольну Ольгу, велику княгиню Київську. У народі день прозвали Ольгин. Про традиції та прикмети 11 липня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

11 липня 2024 року - яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем

2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, і всі православні свята з фіксованою датою змістилися на 13 днів раніше. Але частина вірян продовжує дотримуватися колишнього календаря - збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

Відео дня

11 липня за новим церковним календарем (24 липня - за старим) - день пам'яті княгині Ольги.

На думку істориків, Ольга народилася в псковському селищі Вибутовська весь, імовірно 894 року, але точна дата народження Ольги невідома. Її ім'я при народженні - Хельга, що в перекладі з мови варягів означає "священна".

З київським князем Ігорем Ольга познайомилася у себе на батьківщині: князь окликнув дівчину на човні, щоб вона допомогла йому перебратися на інший берег річки. Ольга переправила Ігоря, і незабаром до неї приїхали гінці від князя - просити руки. Ользі було всього 12 років, коли вона вийшла заміж за Ігоря. Згодом у них народився син Святослав.

Шлюб Ольги та Ігоря був недовгим, оскільки князь загинув від рук древлян. Управління князівством Ольга взяла на себе і проявила себе як жорсткий і хитрий політик. Вийшло так, що княгиня нібито дала згоду стати дружиною ватажка древлян. Але коли до неї приїхали древлянські посли, то перших вона закопала живцем у землю, а других - живцем спалила в лазні. Могила чоловіка Ольги знаходилася у древлян, і княгиня вирішила провідати її - разом із військом. Тоді винищили 5 тисяч древлян. Через деякий час, 946 року, Ольга відправила ще один похід на древлян і розбила їх. Коли ж її військо не зуміло взяти місто Іскоростень, то вирішила просто спалити його - наказала до лап птахів прив'язати запалене клоччя з сіркою та випустити їх.

Велика княгиня увійшла в історію як проповідниця християнства - у Константинополі вона прийняла святе хрещення з ім'ям Олена. З міста на батьківщину вона привезла православні ікони та книги, почала будівництво храмів. Як правитель, Ольга встановила кордони Київської Русі та запровадила оподаткування.

Після смерті княгині її мощі онук, князь Володимир, помістив у першому кам'яному храмі - Десятинній церкві Успіння Пресвятої Богородиці в Києві. Вшановувати як святу Ольгу почали в 970-х роках, а 1547 року зарахували до лику святих як рівноапостольну Ольгу.

Церковне свято 11 липня за старимстилем

11 липня за старим календарним стилем - день пам'яті чудотворної ікони Божої Матері "Троєручиця". Сьогодні ж за старим стилем закінчується Петрів піст 2024.

Про що говорять прикмети на 11 липня

11 липня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

Прикмети дня говорять про погоду і врожай:

  • вранці роса на городі - урожай помідорів буде такий собі;
  • грім чути - можна йти на риболовлю;
  • день видався сонячний - буде гарний урожай зернових;
  • багато мошок - до врожаю грибів восени;
  • листя опадає з дерев - до ранньої осені.

У народному календарі 11 липня - свято Ольгин день. У цей час, за народними звичаями, заведено багато працювати - на присадибних ділянках збирають перший урожай овочів і фруктів і роблять з них заготовки на зиму, у полі проходять жнива і заготівля сіна, у лісі збирають ягоди і гриби.

Що не можна робити 11 липня

11 червня, як і в інший день, церква виступає проти лихослів'я, лайки, злості, заздрості, жадібності, наклепу, пліток і зневіри.

Народні прикмети дня забороняють лаятися з близькими, займатися пранням, прибиранням, шиттям тощо. Водночас не можна лінуватися - можна і потрібно працювати на городі, йти до лісу по ягоди та гриби.

Не радять цього дня давати в борг будь-що - гроші, хліб, сіль тощо, інакше разом із ними з дому піде фінансове благополуччя. Також заборонено хвалитися успіхами - вважається, що княгиня Ольга не любила хвалькуватих людей, на хвальків чекають невдачі.

Що можна робити 11 липня

До святої Ольги звертаються з молитвами матері військових, сироти і ті, хто втратив своїх коханих. Свята допомагає знедоленим, їй моляться про багатий урожай, а дівчата - про вдале заміжжя.

У народі є звичай - 11 липня слід обов'язково допомогти тому, хто потребує цього, а також бути терплячим до слабкостей інших. Усе зроблене цього дня на присадибній ділянці, в полі буде на благо.

11 липня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Аркадій, Олена, Євфимія, Ольга.

За старим стилем іменини у Германа, Івана, Павла, Сергія.

Раніше ми публікували церковний календар на липень 2024 зі святами за новим і старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: