Церковне свято 11 вересня / pixabay.com

11 вересня за новим церковним календарем згадують святу Феодору Олександрійську. У народному календарі - Федорині вечорниці. Які традиції цього дня і що заборонено робити на церковне свято - розповідаємо в матеріалі.

11 вересня 2023 - яке свято сьогодні та за старим стилем

Феодора жила в Олександрії, в V столітті і була заміжня. Якось її уваги став домагатися юнак, жінка не встояла перед ним і зрадила чоловіка. Потім, злякавшись, Феодора вирішила сховатися в монастирі, щоб спокутувати гріх. Але пішла не в жіночий, а в чоловічий, переодягнувшись чоловіком - щоб чоловік не зміг її відшукати.

У монастирі свята провела 8 років - весь час працювала, бралася за найважчу роботу, постила і молилася ночами. Якось їй довелося на кілька днів покинути обитель у справах, і в одному з готелів її уваги почала вимагати дочка господаря - вона прийняла Феодору за юнака. Черниця відмовила дівчині, за що та їй помстилася - народила незаконно дитину й обмовила Феодору.

Відео дня

Свята покірно взяла на себе і це випробування: взяла чуже немовля і 7 років жила з ним у курені біля монастиря. Ігумен зглянувся і велів повернутися їй у монастир із хлопчиком. Після цього Феодора прожила ще два роки і померла. Тоді ченці й дізналися, що вона була жінкою. Усі, хто образив її, одразу ж покаялися. Чоловік Феодори, дізнавшись про це, також прийняв постриг у цьому монастирі, а хлопчик, якого виховувала свята, пізніше став його ігуменом. 

Святу вшановують 11 вересня за новим церковним календарем (з 1 вересня 2023 року). За старим стилем її згадують 24 вересня.

Свято 11 вересня за старим стилем - Усікновення глави Іоанна Предтечі.

Народні прикмети на 11 вересня

Народні прикмети на 11 вересня / ua.depositphotos.com

Прикмети дня говорять про те, якою буде зима і врожай:

  • якщо цього дня ще літають бджоли - зима прийде пізно;
  • озимі піднялися - буде гарний урожай;
  • дощ цього дня - негода буде затяжною;
  • багато грибів у лісі - зима буде дуже суворою.

У народі 11 вересня - свято Федорині вечірки. Воно асоціювалося з третьою зустріччю осені.

11 вересня - що сьогодні не можна робити

У цей день є кілька суворих заборон:

  • не слід лаятися і лихословити;
  • гріх лінуватися і вести порожні розмови, особливо жінкам - день слід присвятити підготовці до зими;
  • у жодному разі жінкам не можна брехати - обман розкриється.

За народними прикметами цього дня не слід нічого піднімати на дорозі - вважалося, що на будь-якому предметі може бути псування. Свататися цього дня також не варто - не найсприятливіший час.

Що можна робити 11 вересня

У святої Феодори просять дати сил і терпіння витримати всі життєві випробування, цього дня потрібно щиро помолитися і покаятися.

За старих часів цього дня традиційно жінки збиралися на капусники - рубали капусту, квасили її, готували голубці та капусняки. Також існував звичай у цей день вшановувати священиків - для них збирали гостинці і вручали з поклоном, а матушкам, дружинам священика, допомагали по господарству.

Раніше ми публікували православний календар на вересень 2023 з датами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: