Яке церковне свято сьогодні / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

29 січня за новим церковним календарем згадують святого Лаврентія Києво-Печерського. У народі - Лаврентіїв день, який за старих часів вважали жіночим. З якими молитвами звертаються до святого, традиції та заборони цього дня, а також що відзначають у православній церкві 29 січня за старим стилем - розповідаємо в матеріалі. 

29 січня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

29 січня (11 лютого за старим стилем) - день пам'яті святого Лаврентія, затворника Печерського, який був відомий даром зцілення. 

Преподобного Лаврентія з Києво-Печерської лаври називали затворником Печерським. Він прославився як цілитель від хвороб, насамперед - від хвороб очей. Також є свідчення, що преподобний міг позбавити від пристріту і порчі. Люди йшли до преподобного за зціленням здалеку. Наприклад, відомий випадок, коли до Лаврентія привели чоловіка - у того наче біс вселився і зовсім замучив його. Напасть була такою сильною, що чоловік міг на рівному місці підняти дерево і відкинути його вбік. Тоді Лаврентій відвів чоловіка до мощей святих у лаврі, й хворий нарешті знайшов заспокоєння.

Відео дня

Багато хто з істориків ототожнює преподобного Лаврентія зі святителем Лаврентієм, єпископом Туровським, але низка інших дослідників сумніваються в цьому. Похований святий у Ближніх печерах Києво-Печерської лаври, його мощі нетлінні.

Свято 29 січня за старим стилем - поклоніння чесним веригам апостола Петра. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 16 січня.

Про що говорять прикмети на 29 січня

Прикмети на 29 січня / pixabay.com

За прикметами цього дня судять про погоду найближчим часом і влітку:

  • якщо місяць зростає - така погода, як цього дня, буде ще добру половину наступного місяця, а якщо молодик - така погода буде другу половину місяця;
  • місяць червоний і дерева шумлять у лісі - до сильного вітру;
  • сніг скрипить під ногами - у серпні буде спекотно;
  • дрова погано розгораються - до відлиги.

У народному календарі 29 січня - свято Лаврентіїв день. У народі кажуть: "Лаврентіїв день то січнем, то березнем потягне, і теплом приголубить, і морозом віддубасить".

Що не можна робити 29 січня

Що сьогодні не можна робити:

  • лаятися, особливо з чоловіком, а також лаяти дітей - головна заборона цього дня;
  • відмовляти в допомозі;
  • бажати зла;
  • впадати у відчай.

За народними прикметами цього дня не варто що-небудь різати, рубати, пиляти, колоти - можна поранитися, навіть хліб радять не різати, а ламати. Жінкам у Лаврентіїв день не слід виконувати важку роботу і займатися рукоділлям - вважається, що тоді вони можуть втратити жіночу привабливість.

Що можна робити 29 січня

У день пам'яті святого Лаврентія добре піти до храму, помолитися. До преподобного звертаються з проханнями зберегти здоров'я, просять зцілення від хвороб очей.

День вважається жіночим - у народі кажуть, що саме в цей час господиня може привернути в дім щастя і захистити сім'ю від біди. Жінкам належить спекти пироги з капустою і пригостити всіх домашніх - на щастя й успіх.

29 січня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Яків, Роман, Костянтин, Ігнатій, Лаврентій, Дмитро, Іван.

Раніше ми публікували повний православний календар на січень 2024 зі святами на кожен день за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: