Яке церковне свято 9 листопада / колаж УНІАН, фото pixabay.com, Вікіпедія

9 листопада за новим церковним календарем згадують преподобну Матрону Константинопольську, а також вшановують пам'ять ікони Божої Матері "Скоропослушниця". У народному календарі - Мотрона. Про традиції та заборони дня, а також кого вшановують за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

9 листопада 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

9 листопада (22 листопада за старим стилем) - день пам'яті святої Матрони Константинопольської, яка жила в V столітті.

Матрона Константинопольська жила в Малій Азії. Вона була родом із благочестивої сім'ї, рано вийшла заміж за заможну людину і народила дочку. Чоловік Матрони займався справами, Матрона відвідувала храм і проводила час в молитвах. Так вона долучилася до постів і богоугодного життя, але її чоловікові це не сподобалося. Тому жінка після довгих роздумів вирішила піти в монастир. Дочку віддала на виховання знайомій, і, щоб чоловік її не знайшов, під виглядом євнуха Вавила вирушила в чоловічий монастир.

Відео дня

На жаль, незабаром ігумен розкрив її таємницю (помітили, що у Матрони проколоті мочки вух, і ігуменові наснився сон, що Вавила - жінка), і він рекомендував її в жіночу обитель у сусідньому місті. Але чоловік її там знайшов, тож черниці довелося тікати: спершу до Єрусалима, потім - на гору Синай і звідти - до Берита. Тут Матрона заснувала жіночий монастир і керувала ним до смерті чоловіка. Після вона повернулася до Константинополя і там заснувала ще один монастир. У ньому й прожила до самої смерті, а померла у віці 100 років.

***

Ікона Божої Матері "Скоропослушниця" / Вікіпедія

9 листопада за новим церковним календарем вшановують пам'ять чудотворної ікони Божої Матері "Скоропослушниця", що знаходиться на горі Афон, у монастирі Дохіар.

У писаннях сказано, що ікона з'явилася в X столітті. Відома історія дивовижного зцілення одного з ченців завдяки іконі. 1664 року повз ікону вночі із запаленою скіпкою проходив трапезар Ніл. Раптом він почув голос, який просив не ходити повз і не коптити ікону. Ніл подумав, що це жарти братії й знехтував знаменням. І незабаром осліп. Перед іконою Божої Матері трапезар розкаявся і зцілився. Той самий голос велів передати, що образ цей іменуватиметься "Скоропослушницею", бо являтиме швидку милість і виконання прохань тим, хто до неї звертається.

Свято 9 листопада за старим стилем - день пам'яті преподобного Нестора Літописця Печерського. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 27 жовтня

Прикмети на 9 листопада

Про що говорять прикмети на 9 листопада / Andreia Joldes / Pixabay

За прикметами дня судять, якими будуть погода найближчим часом і майбутня весна:

  • випав туман уранці - ще буде тепло;
  • гілки вкрилися інеєм - через 2-3 дні буде мороз;
  • сніг лежить на вологій землі - до ранньої і теплої весни.

У народному календарі 9 листопада - свято Мотрона, Мотронин день. За звичаєм цього дня вже діставали і одягали зимові речі, але в наш час погода може бути іншою. 

Що не можна робити 9 листопада

У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

  • лаятися, сваритися, лихословити;
  • таїти образу на близьких;
  • відмовляти в допомозі.

Народні прикмети не радять цього дня планувати важливі зустрічі - може все піти шкереберть, а також стригти волосся - щоб не вкоротити здоров'я. Також цього дня намагалися менше говорити і більше часу приділяти роздумам.

Що можна робити 9 листопада 

Святій Матроні моляться за здоров'я дітей і за зниклих близьких, зокрема й за тих, хто потрапив у корабельну аварію. В ікони "Скоропослушниця" просять позбавити від бід і хвороб, зокрема від сліпоти, глухоти, кульгавості. До святині звертаються в будь-яких складних життєвих ситуаціях, відомо, що молитвою до "Скоропослушниці" рятувалися від полону і виживали під час корабельних аварій. 

Цього дня прийнято миритися і прощати один одному всі образи. За старих часів у цей час перебирали зимові речі - непотрібні віддавали тому, хто їх більше потребує.

9 листопада - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають: Костянтин, Дмитро, Олексій, Ілля, Тимофій, Віктор, Йосип, Антон, Іван, Порфирій.

Вас також можуть зацікавити новини: